Pieczone ziemniaki z szynką i szczypiorkiem
składniki:
ziemniaki
szynka wędzona
kiełbasa wiejska
cebula
szczypiorek
pieprz
sól
majeranek
olej
Ziemniaki podgotować w wodzie, obrać, pokroić na duże kawałki. Obraną cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną szynkę i kiełbasę wiejską. Do naczynia żaroodpornego wrzucić ziemniaki, przesmażoną szynkę z kiełbasą. Wszystko doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posypać szczypiorkiem. Wymieszać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. Przez pierwsze 10 minut piekłam z pokrywą a następnie zdjęłam, żeby ziemniaczki delikatnie spiekły się od góry.
Po upieczeniu ziemniaki obficie posypać szczypiorkiem. Podawać z dresingiem czosnkowym lub z kwaśną śmietaną.