Ciastka 3D - choinki
Wspaniała ozdoba stołu! I chociaż pracy trochę z nimi jest, efekt na pewno będzie wspaniały! Skorzystałam z foremek - gwiazdek, które dostałam od brata (jest ich chyba z 8 w opakowaniu, o różnej wielkości), ale jeśli ktoś ma cierpliwość - może wykroić gwiazdy nożem... Wtedy wyjdą też większe. Moich choinek już nie ma, zostały zjedzone w ciągu 2 dni ;)
Przepis i inspiracja z miesięcznika "Nauczycielka Przedszkola" nr 53 /grudzień 2010. Moje zmiany.
Ciastka 3D - choinki
ciasto:* 100g cukru kryształ* 200g miękkiego masła* 300g mąki pszennej* 1 jajkoreszta:
* około 0,5 szklanki cukru pudru oraz 2 łyżeczki soku z cytryny lub ciepłej, przegotowanej wody - na lukier* barwniki spożywcze: zielony i czerwony (można nie używać)* drażetki, M&M's-y, jadalne perełki, cukier puder - do przystrojenia
Składniki na ciasto zagnieść, owinąć papierem spożywczym i włożyć na ok. 0,5 godz. do lodówki. Następnie - jeśli ktoś ma barwniki i chce ich użyć - podzielić na dwie części i każdą z nich połączyć z barwnikiem: czerwonym i zielonym (zielonego ciasta ma być więcej). Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać z niego gwiazdy o różnej wielkości oraz kółka, pamiętając, że każda choinka ma się składać z co najmniej 5 gwiazd (od największej do najmniejszej) oraz kółek, łączących gwiazdy (czyli: 5 gwiazd = 4 kółka, itd.)
Formy piec w piekarniku, nagrzanym do ok. 170'c przez ok. 5-8 minut.
Ciasteczka wystudzić. Naszykować lukier z cukru pudru oraz soku cytrynowego lub wody (po prostu połączyć składniki w kubku. Lukier ma być dosyć gęsty, więc można dosypać cukru, jeśli wyjdzie rzadki). Po wystudzeniu form, łączyć je ze sobą za pomocą lukru: gwiazdka-lukier-kółko-lukier-gwiazdka-lukier...
Odłożyć do wyschnięcia.
Po wyschnięciu lukru, można choinki przystroić perełkami i M&M's-ami (ponownie za pomocą lukru) oraz obsypać cukrem-pudrem.
Miłej zabawy!