Krokiety z grzybami i serem
Uwielbiam krokiety z różnymi farszami. Są one doskonałym pomysłem na obiad. Danie szybkie i sycące, pycha!
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek (1 do obtoczenia krokietów)
- 35 dag żółtego sera
- 40 dag dowolnych grzybów
- 2 małe cebulki
- szczypta wegety lub soli
- szczypta pieprzu
- olej
- bułka tarta
- keczup
Grzyby i cebulę pokroić w kostkę i włożyć razem na patelnię, dusić na małym ogniu, doprawić.
Z mleka, jajek i mąki przygotować ciasto naleśnikowe, a następnie cienko usmażyć naleśniki. Na każdym naleśniku układać farsz grzybowy i posypać wierzch startym żółtym serem. Naleśniki pozawijać jak krokiety, obtoczyć w bułce i jajku.
Krokiety ułożyć na patelni i smażyć pod przykryciem na małym ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Ser musi sięw środku rozpuścić. Gorące krokiety można polać keczupem.
Smacznego:-)