Barszcz ukraiński
Dziś pyszna zupka pochodząca z kuchni małopolskiej, czego dowiedziałam się z książki "Polska kuchnia regionalna" Mai Bartczak. Barszcz ukraiński często robiła moja mama jak byliśmy dziećmi. Zawsze bardzo smakowała mi ta zupa. Sycąca, treściwa, konkretna i pyszna. Postanowiłam również ją zrobić, to mój pierwszy raz ;) Wyszła wspaniała, dokładnie taka jaką lubię:)
Barszcz ukraiński dodaję do akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po Polsku, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl
Składniki dla 3-4 osób:
*kilka średnich buraków
*kilka ziemniaków
*1/4 główki kapusty białej lub włoskiej
*2 marchewki
*pietruszka
*kawałek pora
*1-2 ząbki czosnku
*1/2 szklanki białej fasoli
*liść laurowy
*ziele angielskie
*kilka pomidorów lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie pomidorowa passata)
*cukier do smaku
*sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu
*sól, pieprz
*kilka łyżek kwaśnej śmietany (18%)
*zielenina do posypania
Wykonanie:
Fasolę namoczyć przez noc i ugotować w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania (gdy fasola zmięknie) dołożyć obrane, opłukane i pokrojone: marchew, pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.
Drobno posiekane (albo starte) buraczki ugotować osobno i dodać do zupy z wywarem, w którym się gotowały. Na koniec dorzucić pomidory w kawałkach lub przecier, roztarty z solą czosnek, doprawić cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny (lub octem). Po zdjęciu z ognia barszcz zaprawić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.
Smacznego:)