Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Zdjęcie - Barszcz ukraiński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dziś pyszna zupka pochodząca z kuchni małopolskiej, czego dowiedziałam się z książki "Polska kuchnia regionalna" Mai Bartczak. Barszcz ukraiński często robiła moja mama jak byliśmy dziećmi. Zawsze bardzo smakowała mi ta zupa. Sycąca, treściwa, konkretna i pyszna. Postanowiłam również ją zrobić, to mój pierwszy raz ;) Wyszła wspaniała, dokładnie taka jaką lubię:)

Barszcz ukraiński dodaję do akcji Ireny i Andrzeja Gotujemy po Polsku, pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl

Zdjęcie - Barszcz ukraiński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki dla 3-4 osób:

*kilka średnich buraków

*kilka ziemniaków

*1/4 główki kapusty białej lub włoskiej

*2 marchewki

*pietruszka

*kawałek pora

*1-2 ząbki czosnku

*1/2 szklanki białej fasoli

*liść laurowy

*ziele angielskie

*kilka pomidorów lub  2 łyżki koncentratu pomidorowego (u mnie pomidorowa passata)

*cukier do smaku

*sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki octu

*sól, pieprz

*kilka łyżek kwaśnej śmietany (18%)

*zielenina do posypania

Wykonanie:

Fasolę namoczyć przez noc i ugotować w tej samej wodzie. Pod koniec gotowania (gdy fasola zmięknie) dołożyć obrane, opłukane i pokrojone: marchew, pietruszkę, por, liść laurowy, ziele angielskie oraz pokrojone w kostkę ziemniaki.

Drobno posiekane (albo starte) buraczki ugotować osobno i dodać do zupy z wywarem, w którym się gotowały. Na koniec dorzucić pomidory w kawałkach lub przecier, roztarty z solą czosnek, doprawić cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny (lub octem). Po zdjęciu z ognia barszcz zaprawić śmietaną i posypać posiekaną zieleniną.

Smacznego:)

Zdjęcie - Barszcz ukraiński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów