Czekoladowy sernik z nutellą

Czekoladowy sernik z nutellą

Dawno nie piekłam sernika, więc postanowiłam rozejrzeć się w poszukiwaniu ciekawego przepisu. Długo nie musiałam szukać, bo pierwszą osobą, która przyszła mi na myśl była Majanka :) Jej blog to istna skarbnica sernikowych receptur ( z której już nieraz korzystałam ) - więc i tym razem wyszperałam coś smakowitego.

Wybrałam sernik czekoladowy z nutellą z przepisu Dorotus. Mocno czekoladowy, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie z delikatną cynamonową nutką - i do tego ciekawie wygląda dzięki trójkolorowym warstwom sera. Bardzo smaczny, szczególnie na drugi dzień (o ile coś zostanie ;) ) .

 

 

Zdjęcie - Czekoladowy sernik z nutellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki ( na tortownicę o średnicy 20 cm ):

spód :

  • 150 g ciastek Digestive ( u mnie czekoladowe Krakuski )
  • 2 łyżki nutelli
  • pół łyżeczki cynamonu

masa serowa :

  • 500 g sera śmietankowego, trzykrotnie mielonego ( użyłam twarogu sernikowego Piątnicy )
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 czubate łyżki nutelli


Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć, dodać nutellę i cynamon, dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę.

Zmiksowaną masę podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać roztopioną czekoladę i zmiksować, do drugiej - nutellę - też zmiksować. Trzecią część masy pozostawić białą.

Do tortownicy kolejno nakładać wartwy masy : najpierw najgęstszą, czekoladową warstwę, następnie część z nutellą i na końcu białą.

Wstawi ć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę.

 

Kategorie przepisów