Ciasto pierogowe na... maślance, a nadzienie ruskie:)
Jakiś czas temu robiłam pierogi z ciasta ze śmietaną. Pyszne, idealne ciasto!!! A wczoraj wpadł mi przepis na ciasto maslankowe, bez wody, bez jajek. Też całkiem fajne, dość elastyczne, po ugotowaniu miękkie i smaczne, aczkolwiek to z dodatkiem śmietany jest według mnie trochę lepsze.
Ciasto maślankowe nadaję się (podobno) do każdego farszu, zarówno wytrawnego jak i słodkiego. Ja moge szczerze je polecić z farszem mięsnym i ruskim. Dzisiaj będzie o ruskich.
/źródło: Przy kuchennym stole/
Pierogi na maślance z ruskim nadzieniem
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- maślanka (do 1/2 litra)
- szczypta soli
Farsz:
- 80 dag ugotowanych ziemniaków
- 25 dag białego sera
- 1 duża cebula (a nawet i dwie)
- sól, pieprz
Ziemniaki i ser mielimy, dodajemy cebulę drobno pokrojoną i usmażona na złocisty kolor na sporej ilości oleju (dodajemy ją wraz z olejem), doprawiamy farsz solidnie sola i pieprzem.
Mąkę przesiewamy do sporej miski, dodajemy szczyptę soli oraz tyle maśanki, aby mozna było zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy ciasto cienko na stolnicy posypanej mąka. Wykrawamy szklanką kólka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy je w osolonej wodzie (od wypłynięcia ok. 2 minuty).
Podajemy okraszone cebulką lub skwarkami ze słoniny albo boczku. Pysznie smakują również podsmażone na rumiano.
Smacznego:)