Ten deser to szczyt rozpusty. Może nie wygląda zbyt oszałamiająco ale w smaku jest to sama rozkosz. Czekolada, banany i kokos to trzy smaki, które stawiają u mnie ten deser w ścisłej czołówce.
Rewelacyjne kotleciki z kawałkami soczystej piersi drobiowej. Miękkie, rozpływające sie w ustach. Pyszne! Można je podać na przekąskę albo na obiad, np. z ziemniakami i surówkami - doskonale pasuje tu surówka z kapusty pekińskiej, marchewka z przeróżnymi dodatkami, sałaty i buraczki, szczególnie duszone z pomarańczami.
Po biszkopcie z truskawkami przyszła kolej na ciasto ucierane. Ciasto, które jest bardzo mało pracochłonne, łatwe i do tego bardzo dobre. Zasługa truskawek jest tu ogromna, pieczone smakują mi chyba tak samo jak maliny. Kruszonka jest oczywiście kropką nad i. Pierwszy raz robiłam kruszonkę na ciepło. Do tej pory zawsze zagniatałam ciasto ale ten sposób jest łatwiejszy i bardziej mi odpowiada.
Nadeszła pora roku, gdy częściej zamieszczam wpisy na moim blogu podróżniczym (Mad About Journey), niż na kulinarnym. Wysokie temperatury nie zachęcają do wystawania przy kuchence, natomiast często skłaniają do spakowania kilku ciuszków i wyruszenia w trasę :)
Bardzo smaczna i znana surówka, której chyba specjalnie przedstawiać nie trzeba. Korzystałam z przepisu Dorotuś. Życzę wszystkim smacznego i miłego, słonecznego weekendu:)
Kasza manna to zawsze był dla mnie smakołyk. Jeszcze będąc dzieckiem uwielbiałam niesamowicie gęstą i gotowaną bez cukru. Wykładałam wtedy takową na płaski talerzyk, posypywałam cukrem i cynamonem -szczodrze! ach, jaka byłam wtedy zachwycona takim jedzeniem!
Kruche ciasto z owocami to hit lata. A jak do tego dołożymy kruszonkę to już wogóle jest niebo w gębie. Chyba po raz pierwszy robiłam kruche z truskawkami. Ciasto jest jak się można tego spodziewać rewelacyjne i bardzo szybko znika. Gorąco polecam:)
Soczyste, delikatne, miękkie mięso, o pełnej gamie aromatu i lekko różowym kolorze. I ten efekt jest gwarantowany – pieczeń na pewno nie będzie przesuszona, czy gumowata. Dziś zaprezentuję jeden ze sposobów podania takiego mięsa, tradycyjny z sosem i kapustą. Możecie być jednak pewni, że to nie ostatnia pieczeń w 80st. C jaką Wam zaprezentuję.
Ostatnio zabrałam się za zupę ale jak zwykle w trakcie gotowania okazało się że czegoś nie mam. Tym razem brakowało mi ziemniaków. Ponieważ zupa była już nastawiona, po zastanowieniu się pomyślałam, że do odważonej już kapusty dodam trochę ryżu. Efekt wyszedł mi bardziej niż smaczny. Polecam taką zupę.
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać drożdże i jajko oraz lekko podgrzane mleko, wyrobić, pod koniec dodając olej (używam miksera) i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętośc.
Dzisiejsza moja propozycja, jest idealna dla zapracowanych. Wystarczy kupić paczkę biszkoptów i przekładać je masą. Polewą mozna całość zalać od razu po przyrządzeniu lub na drugi dzień. Bo na drugi dzień sernik jest najsmaczniejszy!