Wiosenne grzanki z jajkiem sadzonym
Nadeszła pora roku, gdy częściej zamieszczam wpisy na moim blogu podróżniczym (Mad About Journey), niż na kulinarnym. Wysokie temperatury nie zachęcają do wystawania przy kuchence, natomiast często skłaniają do spakowania kilku ciuszków i wyruszenia w trasę :) Stąd potrawy, które pojawiają się na naszym stole, są szybkie, proste i sezonowe. Zajadamy się młodymi ziemniakami z koperkiem, truskawkami ze śmietaną i fasolką szparagową z masłem czosnkowym- a nie są to dania, które wymagają obszernych przepisów :)Jednak naszło nas ostatnio na eksperymentowanie z tostami. Przepyszne są z jajkiem sadzonym; przepis jest w zasadzie bardzo podobny do słynnych Eggs Benedict, różni się natomiast sposobem przygotowania jajek. Nie gotujemy ich bowiem w koszulkach, a smażymy na odrobinie oliwy, przekłuwając żółtko, by rozlało się po prawie całej powierzchni. Jednym słowem, profanacja po całej linii ;)
Żeby przyrządzić takie tościki na śniadanie dla 2 osób, potrzebujemy:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy masłem. Na każdej kromce kładziemy żółty ser i szynkę, wstawiamy tosty na kratce do piekarnika, zostawiamy na ok. 5-7 minut, aż ser się stopi, a szynka będzie chrupiąca. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wbijamy jajka. Przekłuwamy żółtka czubkiem noża i lekko rozprowadzamy po powierzchni. Gdy się zetną (nie powinny zbrązowieć!), przekrawamy każde z jajek na dwie połówki. Sos holenderski, jeśli jest zimny, podgrzewamy w rondelku lub mikrofalówce.Wyjmujemy tosty z piekarnika, na każdy kładziemy po połówce jajka. Polewamy sosem holenderskim i obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Żeby przyrządzić takie tościki na śniadanie dla 2 osób, potrzebujemy:
- 2 bułki (najlepiej angielskie muffiny lub inne o miąższu raczej zwartym, niż puszystym)
- 4 plastry żółtego sera (opcjonalnie)
- masło
- 4 plastry suszonej szynki
- 2 jajka
- garść posiekanego świeżego szczypiorku
- sos holenderski (może być gotowy, chociaż najsmaczniejszy jest oczywiście domowy :))
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy masłem. Na każdej kromce kładziemy żółty ser i szynkę, wstawiamy tosty na kratce do piekarnika, zostawiamy na ok. 5-7 minut, aż ser się stopi, a szynka będzie chrupiąca. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę i wbijamy jajka. Przekłuwamy żółtka czubkiem noża i lekko rozprowadzamy po powierzchni. Gdy się zetną (nie powinny zbrązowieć!), przekrawamy każde z jajek na dwie połówki. Sos holenderski, jeśli jest zimny, podgrzewamy w rondelku lub mikrofalówce.Wyjmujemy tosty z piekarnika, na każdy kładziemy po połówce jajka. Polewamy sosem holenderskim i obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.