Racuchy Bachy
Składniki:
- 50 dag mąki
- 5 dag świeżych drożdży (lub 2,5 dag suszonych)
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- jako
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- cukier waniliowy (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Świeże drożdże najpierw rozrobiamy z małą ilością ciepłego mleka; suche dodajemy bezpośrednio do mąki.
Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać drożdże i jajko oraz lekko podgrzane mleko, wyrobić, pod koniec dodając olej (używam miksera) i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętośc.
Na patelni rozgrzać olej, łyżkę zanurzać w gorącym tłuszczu i kłaść nią porcje ciasta na patelnię, smażyć na złoto z obu stron.
Usmażone racuszki układać na paierze, aby odsączyć je z tłuszczu, po odsączeniu układać na talerzu.
Podawać oprószone cukrem-pudrem albo z powidłami/konfiturami. Opcja ulubiona u mnie w domu - racuszki z domowymi powidłami śliwkowymi.
Prawda, że smakowicie wyglądają? A zapewniam, ze smakują jeszcze lepiej :) Sprawdźcie sami!