Racuchy Bachy

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag świeżych drożdży (lub 2,5 dag suszonych)
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • jako
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Świeże drożdże najpierw rozrobiamy z małą ilością ciepłego mleka; suche dodajemy bezpośrednio do mąki.

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, dodać drożdże i jajko oraz lekko podgrzane mleko, wyrobić, pod koniec dodając olej (używam miksera) i odstawić na godzinkę do wyrośnięcia. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętośc.

Zdjęcie - Racuchy Bachy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Na patelni rozgrzać olej, łyżkę zanurzać w gorącym tłuszczu i kłaść nią porcje ciasta na patelnię, smażyć na złoto z obu stron.

Zdjęcie - Racuchy Bachy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Racuchy Bachy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Usmażone racuszki układać na paierze, aby odsączyć je z tłuszczu, po odsączeniu układać na talerzu.

Zdjęcie - Racuchy Bachy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Racuchy Bachy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Podawać oprószone cukrem-pudrem albo z powidłami/konfiturami. Opcja ulubiona u mnie w domu - racuszki z domowymi powidłami śliwkowymi.

Prawda, że smakowicie wyglądają? A zapewniam, ze smakują jeszcze lepiej :) Sprawdźcie sami!

 

Zdjęcie - Racuchy Bachy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Racuchy Bachy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy