Zupa z młodej kapusty i ryżu

Zupa z młodej kapusty i  ryżu

Ostatnio zabrałam się za zupę ale jak zwykle w trakcie gotowania okazało się że czegoś nie mam. Tym razem brakowało mi ziemniaków. Ponieważ zupa była już nastawiona, po zastanowieniu się pomyślałam, że do odważonej już kapusty dodam trochę ryżu. Efekt wyszedł mi bardziej niż smaczny. Polecam taką zupę. 

Zdjęcie - Zupa z młodej kapusty i  ryżu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 kurze skrzydełka
  • pół główki kapusty
  • 3-4 litry wody
  • pęczek włoszczyzny
  • ok. szklanki ryżu
  • pęczek koperku
  • pół szklanki smietany
  • sól, pieprz

Kapustę poszatkować i odważyć. Zagotować wodę, dodać skrzydełka. Dorzucić włoszczyznę (marchewkę starłam na tarce) i gotować. Dodać kapustę oraz ryż. Gotować aż ryż będzie al dente. Wlać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.

Smacznego:)

Kategorie przepisów