Zupa z młodej kapusty i ryżu
Ostatnio zabrałam się za zupę ale jak zwykle w trakcie gotowania okazało się że czegoś nie mam. Tym razem brakowało mi ziemniaków. Ponieważ zupa była już nastawiona, po zastanowieniu się pomyślałam, że do odważonej już kapusty dodam trochę ryżu. Efekt wyszedł mi bardziej niż smaczny. Polecam taką zupę.
Składniki:
- 2 kurze skrzydełka
- pół główki kapusty
- 3-4 litry wody
- pęczek włoszczyzny
- ok. szklanki ryżu
- pęczek koperku
- pół szklanki smietany
- sól, pieprz
Kapustę poszatkować i odważyć. Zagotować wodę, dodać skrzydełka. Dorzucić włoszczyznę (marchewkę starłam na tarce) i gotować. Dodać kapustę oraz ryż. Gotować aż ryż będzie al dente. Wlać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek.
Smacznego:)