Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką
Kruche ciasto z owocami to hit lata. A jak do tego dołożymy kruszonkę to już wogóle jest niebo w gębie. Chyba po raz pierwszy robiłam kruche z truskawkami. Ciasto jest jak się można tego spodziewać rewelacyjne i bardzo szybko znika. Gorąco polecam:)
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 kostki masła
- 3 duże żóltka
- 1 lyżka gestej kwaśnej smietany
Składniki na nadzienie:
- ok. 0,5 kg truskawek
Składniki na kruszonkę:
- 185g maki
- 100g cukru
- 1/2 kostki masla
- cukier waniliowy
Mąkę przesiać z cukrem i proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na kawalki masło i dokladnie posiekac. Dodac zoltka i smietane, zagniesc szybko ciasto, uformowac w walek, zawinąć w folie i schlodzic w lodowce przez conajmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C, ciasto zetrzeć na grubej tarce do blachy 33x23cm i dokladnie wylepic nim dno. Podpiec w piekarniku az bedzie lekko zlociste, lekko wystudzic. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek.
Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Maslo roztopić w malym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim goracym zalać suche skladniki. Dobrze wymieszać. Na przestudzone ciasto wyłożyć truskawki, posypać kruszonką. Piec okolo 30-40 minut. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)