Bamboszki kurczakowe

Bamboszki  kurczakowe

Zdjęcie - Bamboszki  kurczakowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rewelacyjne kotleciki z kawałkami soczystej piersi drobiowej. Miękkie, rozpływające sie w ustach. Pyszne! Można je podać na przekąskę albo na obiad, np. z ziemniakami i surówkami - doskonale pasuje tu surówka z kapusty pekińskiej, marchewka z przeróżnymi dodatkami, sałaty i buraczki, szczególnie duszone z pomarańczami.

Zdjęcie - Bamboszki  kurczakowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: "Robimy imieniny" M. Caprari/

Bamboszki kurczakowe

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

lub 50 dag filetów z piersi indyka

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki majonezu  (super jest domowy)
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, tymianek, natka pietruszki)
  • sól, pieprz
  • plasterek cytryny
  • tłuszcz do smażenia

Filety pokroić w drobną kostkę ( ale nie w taka drobniutką!) i posypać solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie skropić sokiem z cytryny, wymieszać z pozostałymi składnikami (mąki, majonezu i sera daję kopiaste łyżki!), dobrze doprawić. Łyżką kłaść niewielkie porcje na rozgrzany tłuszcz, formując niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Najlepsze są niezbyt przyrumienione.

Zdjęcie - Bamboszki  kurczakowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów