Bamboszki kurczakowe
Rewelacyjne kotleciki z kawałkami soczystej piersi drobiowej. Miękkie, rozpływające sie w ustach. Pyszne! Można je podać na przekąskę albo na obiad, np. z ziemniakami i surówkami - doskonale pasuje tu surówka z kapusty pekińskiej, marchewka z przeróżnymi dodatkami, sałaty i buraczki, szczególnie duszone z pomarańczami.
/źródło: "Robimy imieniny" M. Caprari/
Bamboszki kurczakowe
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
lub 50 dag filetów z piersi indyka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki majonezu (super jest domowy)
- 3 łyżki startego żółtego sera
- garść posiekanej zieleniny (szczypiorek, tymianek, natka pietruszki)
- sól, pieprz
- plasterek cytryny
- tłuszcz do smażenia
Filety pokroić w drobną kostkę ( ale nie w taka drobniutką!) i posypać solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym), dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnie skropić sokiem z cytryny, wymieszać z pozostałymi składnikami (mąki, majonezu i sera daję kopiaste łyżki!), dobrze doprawić. Łyżką kłaść niewielkie porcje na rozgrzany tłuszcz, formując niewielkie placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Najlepsze są niezbyt przyrumienione.
Smacznego!