Ostatnio mnie tu nie było dość długo - odpoczywałam od gotowania :)Za mną udany wypad na wyspy tropikalne, wbrew pozorom w Europie, i to całkiem niedaleko - jeśli jesteście zainteresowani, więcej możecie przeczytać tu. Ze wszystkich smakowitości, jakie ostatnio jadłam, mogę zamieścić przepis na pyszny koktajl o nazwie Pinacolada, nie robiony oczywiście przeze mnie, ale popatrzcie jaki ładny - i równie pyszny.
Dziś zrobiłam ten pyszny, aksamitny napój, żeby poprawić sobie humor. Podziałało świetnie - Wam też polecam, jeśli dopadła Was przedwiosenna niemoc :) A co najważniejsze, taką czekoladę mogą robić sobie osoby na diecie Montignac, z czego zamierzam skorzystać.
Dania gotowe nie cieszą się w naszym domu uznaniem i rzadko kupujemy coś na wynos, tylko wtedy, gdy mamy naprawdę nóż na gardle. Kiedyś kupiłam w Piotrze i Pawle brokułową sałatkę i muszę przyznać, że była smaczna, postanowiłam więc ten smak odtworzyć.
Śledzie namoczyć w wodzie. Warzywa ugotować w mundurkach, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubym sicie. Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, sparzyć gotowaną wodą przez około 2 minuty.
To jest danie dla tych, którzy uważają, że od cebuli w obiedzie lepsze jest tylko więcej cebuli. I otóż właśnie ten warunek jest konieczny i wystarczający do spełnienia, aby można było to danie uważać za dobre i zaproponować na obiad, kiedy nie ma nic ciekawego do jedzenia w planach. Ot, taki sponton.
Podobno sos carbonara jest jednym z najprostszych sosów do spaghetti. No ja dzisiaj stwierdziłam, że można go zrobić szybciej i prościej no i przy tym zdrowiej. Gdy podziękujemy za ser to nie dość, że odchodzą kalorie, to jeszcze robocizna związana z wytwarzaniem jego tartej wersji. O żółtkach też zapominamy, a śmietana wcale nie musi być kremówka (słodka).
Musakę jadłam kiedyś na wakacjach w Grecji i wcale mi nie smakowała, bo była bardzo ciężka i tłusta. Nie miałam więc ochoty wypróbowywać jej w domu. Jednak gdy przeczytałam książeczkę "Smaki Grecji", okazało się, że musaka występuje w wielu odmianach i wcale nie musi być ani ciężka, ani tłusta.
Kurczaka podziel na kawałki i usmaż na oliwie na rumiano. Na tej samej oliwie usmaż cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, wrzuć pomidory i duś przez chwilę.
Gotując dla rodziny, warto mieć w odwodzie takie potrawy, które w razie konieczności możemy zaserwować dzień po dniu, lub ugotować więcej na zapas i podać, kiedy akurat nie mamy czasu lub weny na gotowanie. Do takich potraw należą klopsiki, które przygotowuje się szybko, a podawać można je na wiele różnych sposobów.
Jeśli pomyślicie o drinkach z ginem, zapewne 90% z Was stwierdzi, że chodzi o gin z tonikiem lub z sokiem pomarańczowym. Tymczasem na bazie ginu można stworzyć wspaniałe, efektowne drinki, korzystając z prostych i niedrogich składników. Takie drinki są bardzo orzeźwiające i zdecydowanie przeznaczone dla osób, które preferują wytrawny i nieco cierpki smak - ja się do nich zaliczam.
ajka ugotować na twardo. Obrać i rozgnieść widelcem na miazgę. Ser żółty zetrzeć na tarce, czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć.