Kurczak po prowansalsku
Danie z książki "Kuchnia śródziemnomorska".
Składniki:
ok. 60 dag piersi z kurczaka lub indyka (może być też cały kurczak, pokrojony na
porcje)
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 puszki pomidorów w zalewie (lub kilka dużych, posiekanych pomidorów)
500 ml białego, wytrawnego wina (można zastąpić bulionem)
1 szklanka czarnych oliwek
sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa do smażenia
Kurczaka podziel na kawałki i usmaż na oliwie na rumiano. Na tej samej oliwie usmaż cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą, wrzuć pomidory i duś przez chwilę. Dolej wino, wrzuć kurczaka i przyprawy, gotuj wszystko na małym ogniu do momentu, aż mięso zmięknie, a sos trochę odparuje. Dorzuć oliwki.
Podawaj z makaronem lub ze świeżą bagietką.