Czekolada po meksykańsku

Dziś zrobiłam ten pyszny, aksamitny napój, żeby poprawić sobie humor. Podziałało świetnie - Wam też polecam, jeśli dopadła Was przedwiosenna niemoc :) A co najważniejsze, taką czekoladę mogą robić sobie osoby na diecie Montignac, z czego zamierzam skorzystać.

Przepis z książeczki "Kuchnia meksykańska".

Składniki na 4-5 porcji:

150 g czekolady o zawartości kakao powyżej 70%

1 l chudego mleka

łyżeczka cynamonu

kilka kryształków soli (tak na czubek noża)

po kilka kropli olejku waniliowego i migdałowego

ewentualnie cukier lub fruktoza (u mnie bez)

Czekoladę połam na kawałki, włóż do garnka razem z mlekiem i cynamonem. Podgrzewaj na małym ogniu do chwili, aż czekolada się rozpuści (nie dopuść do zagotowania). Dodaj sól i olejki, wymieszaj i podawaj gorące.

Przepisy z tych kategorii

Murzynek z wiśniami
2

Murzynek z wiśniami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bananowiec straciatella
1

Bananowiec straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babeczki brownie z kremem i malinami
1

Babeczki brownie z kremem i ma…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto oreo z truskawkami i czekoladą
2

Ciasto oreo z truskawkami i cz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cappuccino z kokosem
2

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Huevos rancheros, czyli jajka…

food² food²
Food Square

Chili con carne
2

Chili con carne

Beti Beti
kruche babeczki

Domowe tortille
3

Domowe tortille

A_SE A_SE
Shabbyeat

Zupa meksykańska
4

Zupa meksykańska

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Tacos z rybą

Tacos z rybą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Jajka zapiekane po meksykańsku

Jajka zapiekane po meksykańsku

Tyna Tyna
In cooking we trust