Drinki z ginem
Jeśli pomyślicie o drinkach z ginem, zapewne 90% z Was stwierdzi, że chodzi o gin z tonikiem lub z sokiem pomarańczowym. Tymczasem na bazie ginu można stworzyć wspaniałe, efektowne drinki, korzystając z prostych i niedrogich składników. Takie drinki są bardzo orzeźwiające i zdecydowanie przeznaczone dla osób, które preferują wytrawny i nieco cierpki smak - ja się do nich zaliczam.
Potrzebujecie mieć: gin, oczywiście, sok pomarańczowy, sok cytrynowy (lub cytryny do wyciśnięcia), syrop cukrowy, syrop z grenadiny, wodę gazowaną oraz kilka jajek. Nie zapomnijcie sparzyć jajek przed rozbiciem skorupek.
No i oczywiście pamiętajcie o zapasie lodu!
Silver Fizz:
40 ml ginu
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
białko z jednego jajka
woda sodowa do uzupełnienia
Wszystkie składniki umieść w shakerze, dodaj kilka kostek lodu, i dobrze wymieszaj. Przelej do szklanki do long drinków i uzupełnij wodą sodową.
Po tym drinku zostaje żółtko, możemy więc wykonać:
Golden Fizz
40 ml ginu
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
1 żółtko
woda sodowa do uzupełnienia
Składniki oraz kostki lodu dobrze wymieszaj w shakerze, uzupełnij wodą sodową.
Bardzo podobny do Golden Fizz jest:
Royal Fizz
40 ml ginu
20 ml soku cytrynowego
10 ml syropu cukrowego
1 jajko
woda sodowa do uzupełnienia
Sposób wykonania j.w.
Jeżeli jeszcze trzymacie się na nogach, proponuję skorzystać z grenadiny.
Pink Lady
40 ml ginu
20 ml soku cytrynowego
10 ml grenadiny
połowa białka z jednego jajka
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu wymieszaj w shakerze, podawaj w kieliszku koktajlowym.
Podobnie możemy przygotować ten koktajl:
My Fair Lady
30 ml ginu
10 ml soku pomarańczowego
10 ml soku cytrynowego
kilka kropel grenadiny
1 łyżka barowa (ok 5 ml) białka
Sposób wykonania j.w.
Jeżeli chcemy przygotować coś bez jajek, oto dwa świetne przepisy:
Take Five
30 ml ginu
30 ml soku cytrynowego
10 ml soku pomarańczowego
20 ml syropu cukrowego
10 ml grenadiny
Wszystkie składniki wraz z kostkami lodu wymieszaj w shakerze i podawaj w płaskim kieliszku do szampana z plasterkiem mandarynki lub lemonki.
I na koniec mój absolutny faworyt w tym gronie:
Gin and Sin
40 ml ginu
20 ml soku pomarańczowego
20 ml soku cytrynowego
2 łyżki barowe grenadiny
Składniki wymieszaj i podawaj w małej szklance typu tumbler z plasterkiem pomarańczy lub mandarynki.