Śledzie w pierzynce

Śledzie w pierzynce

3 płaty śledziowe

2 marchewki

1 pietruszka

2 jajka

1 cebula

5 dag sera żółtego

2 łyżki posiekanego szczypiorku

sól, pieprz

majonez

olej

 

Śledzie namoczyć w wodzie. Warzywa ugotować w mundurkach, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubym sicie. Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, sparzyć gotowaną wodą przez około 2 minuty.

Śledzie pokroić w drobne paski, wrzucić do miski z cebulą i olejem. Posypać pieprzem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie odcedzić z nadmiaru oleju i przełożyć do szklanej miseczki. Na warstwe śledzi kolejno układać:

- marchewkę

- majonez

- pietruszkę

- ser żółty

- majonez

- jajka

 

Udekorować startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów