Śledzie w pierzynce
3 płaty śledziowe
2 marchewki
1 pietruszka
2 jajka
1 cebula
5 dag sera żółtego
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
majonez
olej
Śledzie namoczyć w wodzie. Warzywa ugotować w mundurkach, następnie obrać i zetrzeć na tarce o grubym sicie. Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, sparzyć gotowaną wodą przez około 2 minuty.
Śledzie pokroić w drobne paski, wrzucić do miski z cebulą i olejem. Posypać pieprzem, wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie odcedzić z nadmiaru oleju i przełożyć do szklanej miseczki. Na warstwe śledzi kolejno układać:
- marchewkę
- majonez
- pietruszkę
- ser żółty
- majonez
- jajka
Udekorować startym serem i posiekanym szczypiorkiem.