Ten sos jest podstawą wielu pysznych dań. Czasami robię go większą ilość i trzymam w lodówce 2-3 dni a potem robię różne wariacje z jego udziałem. I niby prze te dni jemy to samo a jednak za każdym razem coś innego.
Zapraszam dzisiaj na pyszne lody miętowe z kawałkami czekolady. Ciekawy kolor i orzeżwiająca świeżość mięty to argumenty za tym , żeby je zrobić. Jest to moja propozycja do akcji lodowej.
Placki te nadają się jako potrawa tłuszczowa na diecie Montignaca, z tym, że oczywiście musimy pominąć w przepisie dodatek mąki. Bez mąki da się również te placki usmażyć, choć wymaga to dość dużej cierpliwości, gdyż lubią się rozwalać, tylko trzeba pamiętać, żeby naprawdę baaardzo mocno odcisnąć cukinię. Polecam :)
Miałam wczoraj wirtualne spotkanie w kuchni z Kabamaigą, która zaproponowała mi wspólne przygotowanie sałatki Ainsley'a Harriota. Sałatka bardzo ciekawa bo występują w niej grillowane brzoskwinie w towarzystwie sera fety. Nie jest to pewnie zestaw dla każdego, w mój gust jednak ta sałatka trafiła bo przecież zdarzyło mi się grilować mango a i owoce często łączę z czymś kontrowersyjnym.
Chwilowe ochłodzenie zapędziło mnie do kuchni bo już od dawna miałam upatrzony ten przepis na rogaliki. Z podanej porcji wychodzi ich bardzo dużo bo ok. 30. Można więc odpowiednio zmniejszyć proporcje. Ciasto jest fantastyczne, mięciutkie i puszyste.
Sorbet brzoskwiniowy to moja pierwsza propozycja do "LODOWEJ AKCJI". Delikatny sorbet pełen witamin, który smakuje szczególnie podczas upałów, chłodzi i orzeźwia, polecam!
Dzisiejszy chleb naprawdę bardzo mi zasmakował. Jadłam go tydzień po upieczeniu i ciągle był pyszny! Do jego zrobienia oprócz odrobiny czasu i dobrych chęci nie potrzeba wielkiej filozofii. Mi taki system bardzo odpowiada!
Po przygotowaniu tej sałatki Nigella wykrzykuje Hava Nagila, co zainspirowało mnie do jej zrobienia. Żeby przekonać się jak smakuje słodki arbuz ze słoną fetą i oliwkami trzeba koniecznie spróbować tej sałatki. Jadłam niedawno fetę z grillowanymi brzoskwiniami więc nieco odważniej do niej podeszłam.
Znów tydzień minął, a tu nic – relacji żadnej, nie wiadomo, czy ja tam w końcu na tym święcie herbaty byłem, czy nie byłem, czy jak to ma być. Ano byłem, warsztaty prowadziłem i herbatę piłem! I tylko fotek za dużo nie zrobiłem.Ale, ale do rzeczy.
Sałatka idealna na upalne dni. Super smakuje solo, z kanapeczkami z wędliną lub jako dodatek do mięsa, np. kotleta schabowego lub szaszłyków drobiowych. Przepis znalazłam na blogu Kasi Gotuję bo lubię. Gorąco polecam!
Brzoskwinie to jedne z moich ulubionych owoców. Już sama nazwa bardzo mi się podoba, uwielbiam dodawać je do ciast, sałatek i do mięsa. Najczęściej używam tych z puszki ale lubię też świeże w sezonie. Dzisiaj proponuję ciasto brzoskwiniowe, z lekkim jak pianka musem.
Od dawna kusiło mnie, żeby spróbować tak zapieczonych jajek. Normalnie nie mam czasu, na takie śniadania ale w wakacje wreszcie udało mi się je zrobić. Jajka są przepyszne. Smakuja jak ...jajka, ale są niezwykle delikatne, po prostu wspaniałe.
Sernik jest bardzo delikatny, nie przesłodzony, o konsystencji pianki. Raczej przypomina sernik na zimno, niż ciężki pieczony. W połączeniu z malinami - poezja!