Sos boloński

Sos  boloński

Ten sos jest podstawą wielu pysznych dań. Czasami robię go większą ilość i trzymam w lodówce 2-3 dni a potem robię różne wariacje z jego udziałem. I niby prze te dni  jemy to samo a jednak za każdym razem coś innego. Przepis pochodzi z lutowego numeru Mojego Gotowania. Teraz podaję przepis podstawowy a po południu zapraszam na naleśniki z sosem bolońskim i mozzarellą.

Zdjęcie - Sos  boloński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 cebule
  • marchewka
  • łodyga selera naciowego
  • 20 dag boczku
  • 45 dag mielonej wołowiny
  • 3-4 łyżki oliwy
  • szklanka białego wina
  • 35 dag pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oregano
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • szklanka bulionu wołowego

Cebulę obrać, posiekać. Marchewkę, seler umyć, obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchewkę i seler, chwilę smażyć. Dodać boczek, mielone mięso  i powoli smażyć. Do podsmażonego mięsa wlać wino, dokładnie wymieszać. Włożyć pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat, przyprawić oregano, solą i pieprzem. Wlać połowę bulionu i gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniając sos pozostałym bulionem. Długie gotowanie spowoduje, że sos nabierze intensywnego aromatu.

Smacznego:)

Kategorie przepisów