Sos boloński
Ten sos jest podstawą wielu pysznych dań. Czasami robię go większą ilość i trzymam w lodówce 2-3 dni a potem robię różne wariacje z jego udziałem. I niby prze te dni jemy to samo a jednak za każdym razem coś innego. Przepis pochodzi z lutowego numeru Mojego Gotowania. Teraz podaję przepis podstawowy a po południu zapraszam na naleśniki z sosem bolońskim i mozzarellą.
Składniki:
- 2 cebule
- marchewka
- łodyga selera naciowego
- 20 dag boczku
- 45 dag mielonej wołowiny
- 3-4 łyżki oliwy
- szklanka białego wina
- 35 dag pomidorów bez skórki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- szklanka bulionu wołowego
Cebulę obrać, posiekać. Marchewkę, seler umyć, obrać i drobno pokroić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchewkę i seler, chwilę smażyć. Dodać boczek, mielone mięso i powoli smażyć. Do podsmażonego mięsa wlać wino, dokładnie wymieszać. Włożyć pomidory wraz z zalewą oraz koncentrat, przyprawić oregano, solą i pieprzem. Wlać połowę bulionu i gotować na małym ogniu około godziny, uzupełniając sos pozostałym bulionem. Długie gotowanie spowoduje, że sos nabierze intensywnego aromatu.
Smacznego:)