Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i miętowym serem feta

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i miętowym serem  feta

Miałam wczoraj  wirtualne spotkanie w kuchni z Kabamaigą, która zaproponowała mi wspólne przygotowanie sałatki  Ainsley'a Harriota. Sałatka bardzo ciekawa bo występują w niej grillowane brzoskwinie w towarzystwie sera fety. Nie jest to pewnie zestaw dla każdego, w mój gust jednak ta sałatka trafiła bo przecież zdarzyło mi się grilować mango a i   owoce często łączę z czymś kontrowersyjnym. Następna w kolejce to sałatka arbuzowa, również z fetą. Karolinie, dziękuję za wspólny pobyt w kuchni i mam nadzieje, że jeszcze razem coś przygotujemy. A tą sałatką otworzyłam sezon brzoskwiniowy.

Zdjęcie - Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i miętowym serem  feta  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy
  • 4 dojrzałe brzoskwinie lub nektarynki, pocięte na kawałki
  • skórka i sok z 1 cytryny (limonki)
  • 200 g mieszanki sałat
  • 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 150 g groszku cukrowego, (pominęłam bo nie miałam)
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 200 g sera feta, rozkruszonego
  • świeżo zmielony pieprz
     

Patelnię grillową lub zwykłą posmarować  połową oliwy i rozgrzać aż się lekko zadymi.  Brzoskwinie obtoczyć w soku z cytryny.  Położyć stroną bez skórki na patelni i smażyć przez około 2-3 minuty.  W dużej misce wymieszać pozostałą oliwę i sok z cytryny, skórkę z cytryny, sałaty, cebulę, groszek i miętę.  Podzielić na 4 porcje i nałożyć do misek / talerzy.  Na wierzch położyć brzoskwinie i rozkruszony ser feta.  Doprawić pieprzem i podawać na ciepło.

Smacznego:)

Kategorie przepisów