Sorbet brzoskwiniowy

Sorbet brzoskwiniowy

Zdjęcie - Sorbet brzoskwiniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sorbet brzoskwiniowy to moja pierwsza propozycja do "LODOWEJ AKCJI". Delikatny sorbet pełen witamin, który smakuje szczególnie podczas upałów, chłodzi i orzeźwia, polecam!

Składniki na 1 litr sorbetu:
1 szklanka wody
8 dużych dojrzałych brzoskwiń
6 łyżek soku z cytryny
4 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy

Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki i przełożyć do blendera. Do rondla wlać wodę, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Przestudzić, dodać do brzoskwiń, krótko zmiksować. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika, zamrażać przez 4 godziny. Można udekorować kawałkami brzoskwiń i listkami mięty (ja polałam sorbet ajerkoniakiem).

Smacznego:-)

Zdjęcie - Sorbet brzoskwiniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Sorbet brzoskwiniowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów