Sorbet brzoskwiniowy
Sorbet brzoskwiniowy to moja pierwsza propozycja do "LODOWEJ AKCJI". Delikatny sorbet pełen witamin, który smakuje szczególnie podczas upałów, chłodzi i orzeźwia, polecam!
Składniki na 1 litr sorbetu:
1 szklanka wody
8 dużych dojrzałych brzoskwiń
6 łyżek soku z cytryny
4 łyżki cukru kryształu
cukier waniliowy
Brzoskwinie obrać ze skórki, usunąć pestki, pokroić na kawałki i przełożyć do blendera. Do rondla wlać wodę, dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i sok z cytryny, gotować na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Przestudzić, dodać do brzoskwiń, krótko zmiksować. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika, zamrażać przez 4 godziny. Można udekorować kawałkami brzoskwiń i listkami mięty (ja polałam sorbet ajerkoniakiem).
Smacznego:-)