Rogaliki cytrynowo - orzechowe
Chwilowe ochłodzenie zapędziło mnie do kuchni bo już od dawna miałam upatrzony ten przepis na rogaliki. Z podanej porcji wychodzi ich bardzo dużo bo ok. 30. Można więc odpowiednio zmniejszyć proporcje. Ciasto jest fantastyczne, mięciutkie i puszyste. Cytrynowa nuta w cieście i orzechowe nadzienie wspaniale się łączą. Jeśli ktoś nie lubi orzechów można oczywiście zastąpić je marmoladą lub innym dżemem. Ja zrobiłam z orzechami i bardzo nam takie rogaliki smakowały.
Składniki na ciasto:
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- żółtko
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- sok z 1 cytryny
- 700-900 g mąki
Składniki na nadzienie:
- 25o g łuskanych orzechów
- 250 g cukru pudru
- 2 białka
- skórka starta z cytryny
Ponadto:
- jajko do glazury
- 50 g płatków migdałowych
- mąka do stolnicy
Zmielić orzechy i utrzeć je z cukrem pudrem oraz skórką z cytryny. Dodać ubite na sztywno białka.
Wymieszać masło z cukrem pudrem i solą na puszystą masę, najlepiej mikserem, dodając na końcu jajka oraz żółtko. Wkruszyć drożdże do małej miseczki. Dodać letnie mleko i mieszać, aż do ich rozpuszczenia. Mleko z drożdżami oraz sok z cytryny wlać do masy jajecznej i wsypać do niej mąkę. Całość wymieszać tworząc gładkie ciasto. Położyć ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wyrobić je, podzielić na 4 części i rozwałkować, tworząc koła o średnicy około 25 cm. Każde koło pociąć na osiem trójkątów i rozprowadzić na nich nadzienie. Następnie zwinąć trójkąty tak by powstały rogaliki. Ułożyć je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik podgrzać do 250 stopni. Posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem i posypać je płatkami migdałowymi. Piec około 10 -15 minut.
Smacznego:)