Chleb polski na zakwasie. Ulubiony.
Moja przygoda z wypiekiem chleba trwa nieprzerwanie. Wypróbowuję przepisy i z każdym bochenkiem uczę się czegoś nowego…
Dzisiejszy chleb naprawdę bardzo mi zasmakował. Jadłam go tydzień po upieczeniu i ciągle był pyszny! Do jego zrobienia oprócz odrobiny czasu i dobrych chęci nie potrzeba wielkiej filozofii. Mi taki system bardzo odpowiada!
Przepis z Twojemoje.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Chleb polski na zakwasie. Ulubiony. Składniki
- zaczyn
- zakwas żytni - 2 łyżki (ok. 40 g)
- woda - 90 g
- mąka żytnia pełnoziarnista - 70 g - składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 12 godzin.
- Namaczanka z otrąb
- otręby - 50 g
- woda - 300 g, gorąca- otręby zalać wodą i wymieszać żeby nie było grudek. Przykryć i odstawić na ok. 12 godzin.
- ciasto
- mąka pszenna - 550 g
- sól - 2 łyżeczki
- słód - lub melasa, 1 łyżeczka
Zaczyn wymieszać z namaczanką, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia (w misce przykrytej ściereczką lub folią spożywczą) na ok. 2-3 godziny, w trakcie wyrastania 2 razy odgazować i złożyć (ciasto powinno podwoić objętość).
Z yrośnięte ciasto uformować bochenek i umieścić go w koszyku do wyrastania lub włożyć do natłuszczonej i wysypanej otrąbami foremki i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny.
Piec 10 minut w temp. 250 stopni i ok. 25-30 minut w temp. 220 stopni (dłużej jeśli jest duży, krócej jeśli dwa mniejsze bochenki).