Chleb polski na zakwasie. Ulubiony.

Moja przygoda z wypiekiem chleba trwa nieprzerwanie. Wypróbowuję przepisy i z każdym bochenkiem uczę się czegoś nowego…

Dzisiejszy chleb naprawdę bardzo mi zasmakował. Jadłam go tydzień po upieczeniu i ciągle był pyszny! Do jego zrobienia oprócz odrobiny czasu i dobrych chęci nie potrzeba wielkiej filozofii. Mi taki system bardzo odpowiada!

Przepis z Twojemoje.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Chleb polski na zakwasie. Ulubiony. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb polski na zakwasie. Ulubiony. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb polski na zakwasie. Ulubiony. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb polski na zakwasie. Ulubiony.

Agata, 23 lipca 2010

Zdjęcie - Chleb polski na zakwasie. Ulubiony. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • zaczyn
  • zakwas żytni - 2 łyżki (ok. 40 g)
  • woda - 90 g
  • mąka żytnia pełnoziarnista - 70 g - składniki wymieszać i odstawić pod przykryciem na ok. 12 godzin.
  • Namaczanka z otrąb
  • otręby - 50 g
  • woda - 300 g, gorąca- otręby zalać wodą i wymieszać żeby nie było grudek. Przykryć i odstawić na ok. 12 godzin.
  • ciasto
  • mąka pszenna - 550 g
  • sól - 2 łyżeczki
  • słód - lub melasa, 1 łyżeczka
Sposób przygotowania

Zaczyn wymieszać z namaczanką, dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.

Zostawić do wyrośnięcia (w misce przykrytej ściereczką lub folią spożywczą) na ok. 2-3 godziny, w trakcie wyrastania 2 razy odgazować i złożyć (ciasto powinno podwoić objętość).

Z yrośnięte ciasto uformować bochenek i umieścić go w koszyku do wyrastania lub włożyć do natłuszczonej i wysypanej otrąbami foremki i zostawić do wyrośnięcia na ok. 2,5 godziny.

Piec 10 minut w temp. 250 stopni i ok. 25-30 minut w temp. 220 stopni (dłużej jeśli jest duży, krócej jeśli dwa mniejsze bochenki).

Przepisy z tych kategorii

Polski chleb na zakwasie z ziarnami
2

Polski chleb na zakwasie z zia…

Laura Laura
Cafe Babilon

Polski chleb  wiejski
6

Polski chleb wiejski

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Maślane rogale z makiem
1

Maślane rogale z makiem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Chleb żytni z melasą

Chleb żytni z melasą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
1

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki dynie

Bułeczki dynie

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit