Ciasto brzoskwiniowe
Brzoskwinie to jedne z moich ulubionych owoców. Już sama nazwa bardzo mi się podoba, uwielbiam dodawać je do ciast, sałatek i do mięsa. Najczęściej używam tych z puszki ale lubię też świeże w sezonie. Dzisiaj proponuję ciasto brzoskwiniowe, z lekkim jak pianka musem. Ciasto, które zwykle szybko znika ze stołu bo nie jest zapychające. Jest to moja propozycja do akcji Kabamaigi.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę brzoskwiniową:
- 500 g śmietany 36%
- 1 puszka brzoskwiń
- 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej
- 2 łyżki cukru pudru
Ponadto:
- 1 opakowanie delicji brzoskwiniowych (dałam biszkopty)
Bialka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier. Nadal ubijając, dodawać po jednym żółtku. Dodać olej oraz mąkę połączoną z z proszkiem. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blaszki. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Połowę brzoskwiń i 3/4 szklanki soku zmiksować. Śmietanę ubić z cukrem. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce zmiksowanych owoców. Galaretki rozpuścić w 300 ml wody i tężejące wlać do masy.
Na biszkopt wlać połowę masy, schłodzić. Na wystudzonej masie ułożyć delicje i zalać resztą masy. Ponownie wstawić do lodówki. Dowolnie udekorować. Ja zalałam galaretką.
Smacznego:)