Na Boże Narodzenie lub Wielkanoc piekę zawsze świąteczny sernik. Jest to przepis mojej mamy, kolejna kulinarna perła z lamusa. To druga propozycja w ramach Kuchni Wielkanocnej 2010!
Czas na ciasto z wykorzystaniem smacznego domowego likieru Bailey's, który robiłam niedawno. Przepis na sernik z Bailey's znalazłam u Dorotki. Smakował nam bardzo! Kremowy, pyszny, pachnący sernik, z dodatkiem czekolady i smacznego likieru. Musicie go kiedyś spróbować! To ciasto robiłam jeszcze na Wielkanoc. Bardzo wszystkim smakowało. :)
Ja zrobiłam wszystko wg przepisu i sernik wyszedł za słodki. Następnym razem dam mniej cukru - poza tym był genialny. Świetnie pasują do niego świeże truskawki.
Sernik pyszny, orzeźwiający, z leciutką kokosową pierzynką.Mój wyszedł trochę ciężki - użyłam twarogu z "kiełbaski", który mocno osuszony. Sernik znalazłam u Ireny i Andrzeja. Razem z nimi piekły Majana i Anita.
Ptysie kojarzą mi się z dzieciństwem i osiedlową piekarnią. Postanowiłam przygotować je na piknik majowy dla mojej rodzinki. Ptysie przełożone budyniem waniliowym smakują nieziemsko, nadają się na każdą okazję, polecam gorąco!
Dziś kolejne ciasto o oryginalnej nazwie. Po cielaczku, teraz zaprezentuję styropian - ciasto bardzo lekkie i finezyjne w smaku. Dużo zależy od użytego dżemu.
Kupiłam wczoraj kilogram czereśni i pół dnia głowiłam się co z nich zrobić. W grę wchodziło ciasto, clafoutis a w końcu zdecydowałam się na muffinki. Przepis zaczerpnęłam z lipcowego numeru Soli i pieprzu z tym że tam muffinki były z malinami i wyglądają zupełnie inaczej niż moje.
...zwane też biscotti, to włoskie ciasteczka podwójnie wypiekane. Dzięki temu są chrupiące. Tradycyjnie podaje się je z espresso, w której ciasteczka są maczane. Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia.
Już od dłuższego czasu miałam chęć zrobić te tradycyjne włoskie ciasteczka. Wypieka się je dwa razy, są suche, bardzo dobrze pasują do kubka kawy lub do wina. Szczerze powiem, że nie zachwyciły nas za bardzo, były jak dla nas zbyt twarde.
Kiedy zobaczyłam u Mirabelki sernik jagodowy zapałałam wielką chęcią, żeby go zrobić. A kiedy się za niego zabrałam okazało się, że nie mam ciastek na spód. Miałam zagniatać kruche ciasto ale akurat tak się złożyło, że poprzedniego dnia obierałam orzechy więc wykorzystałam je do mojego sernika.
Zapraszam dziś na mój mały eksperyment. Zaznaczam od razu, że bardzo udany!:) Pyszne ciasto sernikobrownie połączyłam z masą krówkową i wyszło coś wspaniałego! Niebo w gębie po prostu! Zresztą łatwo można sobie wyobrazić smak, jeśli ktoś lubi serniki, brownie i masę krówkową;)
Wraz z Anitką postanowiłyśmy wypróbować dobrze już znany przepis na sernikobrownie Liski, łącząc je tym razem z jagodami. Robiłam już z wiśniami i malinami, obie wersje przepyszne. Do nich dołącza teraz wersja jagodowa. Ciacho wyszło smakowite, choć bardziej słodkie niż na przykład to z wiśniami.
Wiem, że jest sezon owocowy i dzisiaj powinien znaleźć się tutaj przepis na ciasto z wiśniami albo brzoskwiniami ale zachciało mi się ostatnio sernika. Co prawda robiłam niedawno jagodowy ale ja tak bardzo lubię serniki, że ochotę na nie mam co trochę.
Po afrykańskich upałach nareszcie nadeszło ochłodzenie i dzięki temu mogłam w końcu upiec coś dobrego :) Od kilku dni miałam ochotę na ciasto z dodatkiem czekolady. Postanowiłam wypróbować przepis na brownie z tej strony.
Lato. Bogactwo smaków i odpoczynek od kuchni, przynajmniej u mnie. Przygotowuję dania, które wymagają ode mnie niewiele wysiłku i czasu. Latem to się pięknie udaje. Przez ostatnie tygodnie więc mi się upiekło. ;-))) Piekłam tylko jedną nową rzecz - ciasto z porzeczkami.