Styropian, czyli sernik bez sera

Styropian, czyli sernik bez sera

Dziś kolejne ciasto o oryginalnej nazwie. Po cielaczku, teraz zaprezentuję styropian - ciasto bardzo lekkie i finezyjne w smaku. Dużo zależy od użytego dżemu. Ja przełożyłam ciasto domowym dżemem morelowym, dość kwaśnym w smaku, i to był strzał w 10. Jest bardzo proste do zrobienia i może świetnie imitować sernik (mój mąż nie chciał uwierzyć, że nie ma tam ani grama twarogu). Przepis znalazłam w Galerii Potraw.

Składniki:

Ciasto:

3 szklanki mąki

5 żółtek

25 dag masła

1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

(ewentualnie) 2 łyżki śmietany - jeśli ciasto nie będzie chciało się zagnieść

słoiczek dżemu - do przełożenia

Masa:

1 litr śmietany 18%

5 białek

1 szklanka cukru pudru

1 duży budyń śmietankowy

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

20 dag wiórków kokosowych

Ciasto zagnieć z podanych składników, podziel na dwie części. Jedną część rozwałkuj na blaszce, a drugą włóż do lodówki lub zamrażarki. Część ciasta na blaszce posmaruj dżemem. Ubij pianę z białek, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj śmietanę i pozostałe składniki, wszystko dobrze wymieszaj i wyłóż na spód. Na wierzch zetrzyj na grubej tarce pozostałą część ciasta. Piecz ciasto w 180 stopniach przez 50 minut, krój po wystygnięciu.

Zdjęcie - Styropian, czyli sernik bez sera  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów