Sernik z białą czekoladą i chałwą

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą i chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Od jakiegoś już czasu "chodził" za mną sernik (nie akurat TEN , ale tak w ogóle). Dodatkowo szukałam inspiracji do zużycia reszty ciasta 'phyllo' , które zalegało w zamrażalniku jeszcze od czasów Baklavy. Miałam szczęście , bo przypadkiem znalazłam przepis na dwa w jednym , na czekoladowej stronie Godiva.
Ten sernik to wyzwanie dla łasuchów i wielbicieli chałwy. A jest w nim też biała czekolada , choć mniej wyczuwalna. W oryginale dodaje się także do środka pół szklanki płatków migdałowych , ja jednak uznałam , że lepiej będzie , jeśli posypię je po wierzchu razem z resztą chałwy. I to był bardzo dobry pomysł , bo płatki delikatnie przypiekły się , a dodatkowo , wraz z roztopioną chałwą zamaskowały drobne pęknięcia na wierzchu sernika :-)

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą i chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 6 arkuszy ciasta 'phyllo' (fillo)
- ok. 1/4 kostki masła , rozpuszczonego

Masa serowa:
- 4 kostki serka kremowego (w sumie 900 g) o temp. pokojowej
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego (400 g)
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 4 jajka
- 127 g białej czekolady dobrej jakości (dałam 1 tabliczkę 113 g)
- 170 g grubo posiekanej chałwy czekoladowej lub marmurkowej

Do posypania:
- płatki migdałowe (3-4 łyżki)
- 50 g drobno startej chałwy (o takim samym smaku jak powyżej)

Jeden arkusz ciasta phyllo posmarować masłem , wyłożyć nim tortownicę (ok. 26 cm średnicy), wystające "rogi" zostawić na zewnątrz. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem , za każdym razem przekręcając nieco arkusz (tak , żeby "rogi" nie pokrywały się), aby równomiernie wyścielić całą powierzchnię tortownicy.

Przygotować masę serową.
Serek , mleko skondensowane , cukier , sok cytrynowy , wanilię , ekstrakt migdałowy i jajka ubijać mikserem przez ok. 5 minut , aż powstanie gładka , kremowa masa. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę oraz posiekaną chałwę , wymieszać. Masę ostrożnie wlać do przygotowanej formy z ciastem. Zwisające brzegi ciasta phyllo zawinąć do środka na masę serową. Środek posypać startą chałwą oraz płatkami migdałowymi. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.
Ostudzić całkowicie , nie wyjmując z formy , następnie "objechać" nożem dookoła , żeby sernik odstał od brzegów formy. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Zdjęcie - Sernik z białą czekoladą i chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Sernik z białą czekoladą i chałwą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Kopiec kreta ciasto domowe

Kopiec kreta ciasto domowe

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Ciasto japonka

Ciasto japonka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik marchewkowy
1

Sernik marchewkowy

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Makowy warkocz drożdżowy

Makowy warkocz drożdżowy

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Biszkopt makowy

Biszkopt makowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Smaczny sernik wiedeński z rodzynkami. Pycha! Idealny na ciepło.

Smaczny sernik wiedeński z rod…

bazylia bazylia
Kuchnia Bazylii

Przepisy z tych kategorii

Makowiec z lekką budyniową pianką

Makowiec z lekką budyniową pia…

Beti Beti
kruche babeczki

Piernik śliwkowy
2

Piernik śliwkowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernik czekoladowy z suszonymi  śliwkami

Piernik czekoladowy z suszonym…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Korzenne ciasto marchewkowe

Korzenne ciasto marchewkowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie

Ciasto marchewkowe bezglutenow…

SzczyptaSmaQ SzczyptaSmaQ
SzczyptaSmaQ

Zielony keks z żurawiną i białą czekoladą

Zielony keks z żurawiną i biał…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim