Muffinki z ricottą i czereśniami

Muffinki z ricottą i  czereśniami

Kupiłam wczoraj kilogram czereśni i pół dnia  głowiłam się co z nich zrobić. W grę wchodziło ciasto, clafoutis a w końcu zdecydowałam się na muffinki. Przepis zaczerpnęłam z lipcowego numeru Soli i pieprzu z tym że tam muffinki były z malinami i wyglądają zupełnie inaczej niż moje. Dodatek sera ricotty sprawił, że ciasto ma bardzo fajną konsystencję, podobną do chleba aksamitnego. Wypróbuję ten przepis również z malinami bo jest naprawdę smaczny.

Zdjęcie - Muffinki z ricottą i  czereśniami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 400 g czereśni
  • 1 jajo
  • 75 ml oleju
  • 150 g sera ricotty
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 op. proszku do pieczenia (dałam 2 łyżeczki)
  • sól
  • 130 g cukru

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Czereśnie wypestkować. Jajo wymieszać z olejem i ricottą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz cukrem, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać czereśnie i całość jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wysmarować tłuszczem i wlać ciasto. Piec około 20 minut.

Kategorie przepisów