Nocne bułeczki widziałam już na wielu blogach, wszędzie zachwalane, wszyscy mówią, że pyszne i wiecie co tak się zastanawiam, dlaczego dopiero teraz je upiekłam... ? Te bułeczki są wspaniałe, przepyszne!
Nie jest to oryginalna receptura na te popularne ciastka , ale są podobne , więc tak je nazwałam. Proste w wykonaniu , z dużą ilością czekolady i różnych orzechów. Wprost nie można się powstrzymać , żeby nie sięgnąć po kolejne ciasteczko ;-)
Wybierałyśmy się na wieczór panieński do wtedy-jeszcze-przyszłej bratowej i nie miałam pojęcia, co upiec. Mama zleciła Weekendową Piekarnię #36, czyli Pikantny chleb ze szczypiorkiem i cheddarem - tyle, że zrobiłam muffinki. Zlecenie dostałam, bo mama się do chleba na proszku przekonać nie mogła.
Juz nie raz pieklam focaccia, to normalna KLIK, to znowu mini KLIK. Tym razem upieklam je w formie do muffinow. I pobily wszystkie inne focaccie ktore do tej pory robilam.Re we la cja !W srodku mieciutkie, na zewnatrz chrupiace.
Jedną z przyjemności gotowania latem jest możliwość przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu na żywym ogniu, lub grillu. Jest coś niesamowicie pięknego w jedzeniu które pachnie dymem z ogniska. Dlatego nawet do węgli drzewnych na grillu zazwyczaj dorzucam kilka gałązek drzewa, które nada potrawie ten niepowtarzalny charakter.
Pyszny jest, oj bardzo, taki aksamitny, pachnący, mokry no i z jabłkami i cynamonem! Bardzo nam smakuje, szczególnie mojemu Ukochanemu, który od razu poprosił o drugi kawałek :) Polecam serdecznie
Zrobiłam ten torcik na imieniny teściowej.Torcik wyszedł lekki, delikatny, ajerkoniak właściwie niewyczuwalny.Masy wyszło tak dużo, że w osobnych miseczkach zrobiłam jeszcze 3 deserki :)
Długo czekałam na okazję wypróbowania tego tortu.W końcu zrobiłam.Tort wyszedł pyszny, alkoholowy, czekoladowy i orzechowy...Trochę sucha była warstwa biszkoptów, ale poza tym wszystko OK :)
Przepis na tą sałatkę znalazłam u kuchareczki58 w zeszłym roku i od tamtej pory robiłam ją już kilkakrotnie. Swego czasu było ona na blogowym poletku robiona przez wiele osób i wszystkie wyrażały się o niej pochlebnie. Dla mnie połączenie brokuła, fety i czosnku w tej sałatce jest rewelacyjne. Polecam tą sałatkę z czystym sercem.
Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Doskonałe zarówno jako przekąska w zwykły dzień, do herbaty, piwa czy wina, lub jako dodatek do wigilijnej zupy grzybowej albo czerwonego barszczu, jak również jako sylwestrowa przekąska. Polecam!
W zamrażarce znalazłam dwa zapomniane płaty ciasta francuskiego, więc postanowiłam je wykorzystać do czegoś dobrego. Na ciasteczka to trochę za mało, więc wymyśliłam zawijane parówki - w sam raz na kolację. Wyszło całkiem smacznie ! :)
W sobotę zorganizowaliśmy dzieciom zabawę urodzinową w księgarnio-kawiarni, gdzie wśród książek, w przytulnym wnętrzu zajmowaly się magią. Dzień wcześniej piekłam dla nich dwa ciasta na bazie sernika. I dziś zamieszczam pierwszy przepis na sernik trójkolorowy, bo łączony z trzema rodzajami czekolad. Bardzo się małym czarodziejom podobał i smakował im. Ozdobiłam go kolorowymi figurkami zwierzątek, a ze środka wystrzeliła fontanna ognia! :-))
Bardzo lubię te małe ciasteczka. Ujmuje mnie ich kształt muszelek i piękna nazwa. Wczoraj upiekłam je wg bardzo udanego przepisu. Są smaczne, lekko drożdżowe, wilgotne i cytrynowe, no i mają te ulubione przeze mnie kropki, jakie daje wanilia. :-) Smakują tak obłędnie, że dzieci wczoraj jadły je ciepłe prosto z blachy, a dziś przed szkołą zjadły zapasy, które miały im starczyć do wieczora. O moim i męża łakomstwie nawet nie wspomnę. ;-))