PIEGUSKI
Nie jest to oryginalna receptura na te popularne ciastka , ale są podobne , więc tak je nazwałam. Proste w wykonaniu , z dużą ilością czekolady i różnych orzechów. Wprost nie można się powstrzymać , żeby nie sięgnąć po kolejne ciasteczko ;-)
Składniki:
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 17 dag masła lub margaryny
- 1/2 szkl. cukru białego
- 1/2 szkl. cukru brązowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- ok. 1 szkl. groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady
- ok. 1 szkl. grubo posiekanych orzechów (różnych rodzajów) + ew. rodzynki , suszone morele lub inne dodatki bakaliowe (według upodobań)
Mąkę wymieszać z sodą i solą. Oddzielnie utrzeć miękkie masło z cukrem , dodać jajko i wanilię , dobrze ubić. Stopniowo dodawać mieszankę mączną. Na koniec wsypać czekoladę i orzechy , wymieszać. Kłaść łyżką na nienatłuszczoną blachę (ja wyłożyłam pergaminem) w dość dużych odstępach. Piec 11-13 minut (na złoto-brązowo) w temperaturze 200 st.C. Po wyjęciu z piekarnika poczekać 1-2 minuty i przenieść ciastka na kratkę kuchenną do całkowitego ostygnięcia.