Nocne bułeczki

Nocne bułeczki

Nocne bułeczki widziałam już na wielu blogach, wszędzie zachwalane, wszyscy mówią, że pyszne i wiecie co tak się zastanawiam, dlaczego dopiero teraz je upiekłam... ? Te bułeczki są wspaniałe, przepyszne! Chyba najlepsze ze wszystkich jakie do tej pory udało mi się upiec. Mięciutkie, cudownie pachnące, świeżutkie bułeczki na sobotnie śniadanko. Ciasto przygotowałam wieczorem zgodnie z przepisem, a rano mieliśmy fantastyczne śniadanko - bułeczki z dżemem wiśniowym i porzeczkowym domowej roboty mojej mamy. Bardzo, bardzo nam smakowały. Pozwólcie, że zachwycę się nimi raz jeszcze - są boskie!!! Na pewno zrobię je jeszcze nie raz :)

Przepis na nocne bułeczki wzięłam z bloga Atinki.

Zdjęcie - Nocne buÅ‚eczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 12 bułeczek :

*3 szklanki mąki pszennej typ 650 (ja dałam typ 500)

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*1 łyżka cukru

*40g drożdży

*1/2 szklanki wody

*1/2 szklanki mleka

*1 łyżeczka soli

*1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

-do posmarowania: 1 jajko i mleko

-do posypania: sezam, mak, siemię lniane. Ja nie posypywałam niczym

Wykonanie:

Wieczorem: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do miski. W małej miseczce rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać aż się rozpuszczą (można rozetrzeć je mieszając łyżką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia składników.

Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać około 5 minut. Jeśli mocno się klei do rąk to podsypać trochę mąką, moje się nie kleiło, było idealne. Przykryć miską i zostawić na kolejne 5 minut.

Po tym czasie wyrabiać jeszcze przez 3 minuty. Tak przygotowane ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.

Rano: Ciasto wyłożyć na blat i podzielić je na 12 części. Uformować z nich bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blasze. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Można posypać sezamem, makiem lub siemieniem.

Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20-25 minut.

Uwagi i sposób zawijania bułeczek u Atinki i Evenki.

Smacznego :)

Zdjęcie - Nocne buÅ‚eczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Nocne buÅ‚eczki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów