Parówki w cieście francuskim
Zwykłe parówki trochę inaczej :)
W zamrażarce znalazłam dwa zapomniane płaty ciasta francuskiego, więc postanowiłam je wykorzystać do czegoś dobrego. Na ciasteczka to trochę za mało, więc wymyśliłam zawijane parówki - w sam raz na kolację. Wyszło całkiem smacznie ! :)
Składniki :
- 3 parówki
- 2 płaty mrożonego ciasta francuskiego ( o wymiarach 18 x 9,5 cm )
- 1 jajko
Zamrożone płaty ciasta wyjąć z opakowania, zostawić na kilka minut w cieple. Gdy zmiękną, delikatnie je rozwałkować. Każdy płat rozwałkowanego ciasta przekroić wzdłuż na 3 paski.
Parówki obrać z osłonek, poprzecinać na pół. Każdą połówkę owinąć spiralnie paskiem ciasta. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną wody.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez około 15-20 minut.
Podawać z ketchupem.