Do pewnego czasu nie jadałam ich wogóle ale teraz zdarza mi się je przygotować. Niektórzy robią je ze słodką kapustą ja jednak zdecydowanie wolę z kiszoną. Jest to bardzo szybki sposób na obiad.
Staram się aby nasze ranczowe grillowane było urozmaicone. Nie tylko warzywka, mięso, ale i ryby a i owoce morza w postaci krewetek czasem się znajdą. Lubią je prawie wszyscy
Wszystkie składniki nadające puszystości, czyli żółtka, białka i kremówkę, ubija się na sztywno, a potem delikatnie razem miesza, dodając ulubione smaki. Dzięki temu masa jest puszysta, kiedy wkładamy ją do zamrażarki, i taka też zamarza. Lody są puszyste, gładkie, bez kryształków lodu. Pycha
Umyte zielone szparagi, z odciętymi końcówkami podsmażyłam 2 minuty na oleju na patelni. Dodałam łyżkę pasty miso, łyżeczkę wody i łyżeczkę mirin i dusiłam 3 - 4minuty na bardzo małym ogniu. Gotowe danie posypałam czarnym sezamem. Gotowe.
26 maja odbyła się VII edycja Festiwalu "Śląskie Smaki". W ramach festiwalu organizowany jest konkurs kulinarny, w którym biorą udział restauratorzy, uczniowie szkół gastronomicznych i amatorzy.
Propozycja dla wszystkich, którzy lubią lekkie sałatki i magię przenikających się różnorodnych smaków. Sałatka nie wymaga wymyślnych dressingów wystarczy dobra oliwa z oliwek żeby móc się delektować jej smakiem.
I choć jest to połączenie, które wszyscy znają, i pewnie którego każdy już próbował, stwierdziłam, że wrzucę na bloga z jednej prostej przyczyny - żeby przypomnieć Wam, jak pyszne może być tak proste jedzenie. Bez wymyślnych składników, zaledwie kilka rzeczy razem - i jest
doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych
tym razem prezentuję wersję jogurtową ciasta drożdżowego. Dzięki niemu ciasto jest wilgotne i dłużej zachowuje świeżość. Oczywiście można użyć każdych owoców
Wyłuskałam groszek, posiekałam cebule dymki. I jedno i drugie poddusiłam na oleju, dodałam białe wino, kilka łyżek masła i dusiłam, aż sporo płynu odparowało i powstał ładny maślano-winny sos...
Smaczny, lekki torcik truskawkowy z masą z bitej śmietany - w sam raz na urodzinową imprezę na świeżym powietrzu. Masa dzięki dodatkowi żelatyny pozostaje stabilna i tort łatwo przewieźć bez obawy, że coś się po drodze rozpłynie lub rozleci.