Sok z czarnego bzu

Kiedy pierwszy raz spróbowałam soku z czarnego bzu u mojej babci wiedziałam, że sama koniecznie będę musiała taki przygotować. Nadaje się on idealnie zarówno do herbaty jak i do sporządzania napoju z wodą, który doskonale zaspokaja pragnienie. Czarny bez jest bogatym źródłem flawonoidów takich jak rutyna i kwercetyna, wykazujących właściwości antyoksydacyjne. Napary z kwiatów są używane przy przeziębieniach oraz do leczenia różnego rodzaju nieżytów i stanów zapalnych dróg oddechowych. Przepis mojej babci, polecam!
Zdjęcie - Sok z czarnego bzu - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki (na ok. 8 słoiczków 300ml):
  • 60 kwiatostanów bzu czarnego
  • 2 litry wody
  • 1 kg cukru
  • 4 cytryny
Kwiaty wypłukać, włożyć do garnka, dodać 3 obrane i pokrojone w plastry cytryny, zalać przegotowaną, letnią wodą i pozostawić na dobę. Następnie dokładnie odcedzić, dodać cukier i sok z 1 cytryny, dokładnie wymieszać, pozostawić na kolejną dobę. Po tym czasie rozlać do słoiczków, zagotować przez 5min. Po otwarciu przechowywać w lodówce.

Przepisy z tych kategorii

Sok z czarnego bzu

Sok z czarnego bzu

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Sok z czarnego  bzu
1

Sok z czarnego bzu

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Syrop z kwiatów czarnego bzu
5

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Konfitura cytrynowo - pomarańczowa
1

Konfitura cytrynowo - pomarańc…

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Pikantny ketchup z dodatkiem marchewki

Pikantny ketchup z dodatkiem m…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Czosnek marynowany z ostrą papryką lub ziołami

Czosnek marynowany z ostrą pap…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Przepisy z tych kategorii

Dżem pomarańczowy z imbirem

Dżem pomarańczowy z imbirem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Najlepsza, bo swoja kapusta kiszona
1

Najlepsza, bo swoja kapusta ki…

figmara figmara
figowe smaki

Konfitura z pomarańczy i imbiru

Konfitura z pomarańczy i imbir…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością

Chutney z pigwy, jabłek i owoc…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Domowa korzenna mieszanka przypraw do piernika
1

Domowa korzenna mieszanka przy…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Ćwikła z chrzanem jak zrobić? Ćwikła na zimę

Ćwikła z chrzanem jak zrobić?…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku