Lekka sałatka ze szparagami i truskawkami
Dzisiaj dwa w jednym, bo… jak czerwiec to szparagi i truskawki rządzą. Propozycja dla wszystkich, którzy lubią lekkie sałatki i magię przenikających się różnorodnych smaków. Sałatka nie wymaga wymyślnych dressingów wystarczy dobra oliwa z oliwek żeby móc się delektować jej smakiem.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 25 min.
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 3 garści rukoli
- 6 białych szparagów
- 12-14 truskawek
- 80 g sera pleśniowego (wg uznania: gorgonzola lub lazur)
- 1 ½ łyżki posiekanych orzechów
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- sól
- cukier
- pieprz grubo mielony
Sposób wykonania:
- szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy 10 min. w wodzie z odrobiną soli i cukru
- w tym czasie: umyte truskawki kroimy na ćwiartki, ser w kostkę lub słupki,
siekamy orzechy - ugotowane szparagi zanurzamy na 3 min. w wodzie z lodem żeby przerwać proces gotowania a następnie osuszamy i kroimy
- na talerzu układamy ukolę, truskawki, szparagi, posypujemy orzechami, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem.
Inne propozycje na szparagi i truskawki
1. Błyskawiczna sałatka truskawkowa