Bardzo lubię ciecierzycę i jej orzechowy smak. Najczęściej używam jej do przygotowania pasty, robionej jak hummus, ale zblendowanej z suszonymi pomidorami i gęstej. Doskonale smakuje też w roli pasztetu albo jako dodatek do sosów, no i oczywiście w sałatkach różnej maści.
Mamy już wiosnę. :-) I apetyt na bezmięsne dania, na przystawki, gdzie pierwsze skrzypce grają warzywa i zioła. Czekamy na pierwsze nowalijki. Wraz z pogodą zawsze zmienia się nasze menu. :-)
Prosta i smaczna babka jogurtowa z dodatkiem aromatycznej skórki cytrynowej. Do zrobienia tak "na szybko", gdy ma się ochotę na coś słodkiego do kawy :)
Kilka dni temu na targu kupilam gruszki. Wygladaly na soczyste i pyszne. Niestety okazalo sie ze byly twarde i cierpkie. Zdecydowalam sie ze zrobie jakis deser zeby je zutylizowac. I tak poszlam w strone klasyki - gruszek z czekolada.
Idealne na śniadanie.Bez skorupek,które trzeba obierać. Jajka te można jeść z dowolnymi ulubionymi dodatkami:chrupiącym boczkiem,szynką parmeńską,majonezem,rzeżuchą czy kiełkami...
Proponuję dziś na obiad kurczaka w curry w jogurcie z dodatkiem pysznego mango.Połączenie słodyczy tego egzotycznego owocu z curry i imbirem jest pyszne.
w kraju nad Wisłą nauczyliśmy się nazywać wszelkie gęste sosy powstałe na bazie zielonych liści i oliwy - pesto. I przyznaję się bez bicia, że ja też tak robię i sos od razu smakuje lepiej i łatwiej jest mi np. w menu domowym przemycić szpinak. :-)
Jajka ubiłam z cukrem. Wymieszałam oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia oraz solą i stopniowo dodałam do jajek. Na koniec dolałam oleju oraz skórkę i sok z pomarańczy.