Krem z szalotek z pesto ze szpinaku i suszonych pomidorów

Krem z szalotek z pesto ze szpinaku i suszonych pomidorów

Pesto, to sos z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy, pecorino i parmezanu. Jego jakość, smak zależy od użytych liści i oliwy. Oliwa koniecznie powinna być dobrej jakości, a bazylia najlepsza to ta liguryjska, rosnąca w małym zielniku, owiewana morskim wiatrem. Liście zebrane w czasie kwitnienia są najbardziej aromatyczne i pesto wykonane na ich bazie smakuje niepowtarzalnie. Idealnie byłoby liści nie myć, miażdżyć je od razu w moździerzu, wtedy wydobylibyśmy z nich najlepszy smak. Niepowtarzalny.  Puryści więc kłócą się o  to, jakich ziół użyć, czy liście myć czy nie, moździerza używać czy blendera i czy obowiązkowe jest dodanie orzeszków pinii, a tymczasem w kraju nad Wisłą nauczyliśmy się nazywać wszelkie gęste sosy powstałe na bazie zielonych liści i oliwy - pesto. I przyznaję się bez bicia, że ja też tak robię i sos od razu smakuje lepiej i łatwiej jest mi np. w menu domowym przemycić szpinak. :-)) Ostatnio więc robiłam pesto bez orzechów za to z suszonymi pomidorami i szpinakiem i polskim cheddarem. Bardzo dzieciakom smakował, nie mniej, niż oryginalny zielony sos, którym tak bardzo lubią się zajadać.

Zdjęcie - Krem z szalotek z pesto ze szpinaku i suszonych pomidorów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Krem z szalotek z pesto ze szpinaku i suszonych pomidorów

10 szalotek

3 ziemniaki

3 ząbki czosnku

pęczek mięty

olej

kilka gałązek tymianku

liść laurowy

3/4 l bulionu

200 ml 30% śmietany

sól morska i świeżo zmielony pieprz

ulubione przyprawy

pesto:

1/2 kg szpinaku - zblanszowanego

suszone pomidory

starty kawałek cheddara

ostra papryczka

3 ząbki czosnku

olej rydzowy

sól, pieprz

dodatkowo: skórka cytryny

Posiekane szalotki i czonek przesmażyłam na oleju, dodałam pokrojone w kostkę ziemniaki, chwilę podgrzałam, zalałam bulionem. Dodałam gałązki tymianku i liść laurowy, ugotowałam. Wyjęłam zioła, ale w ich miejsce ;-) wsypałam świeże liście mięty, przyprawy, dodałam poza tym śmietanę.Ostudzoną zupę zmiksowałam.

Składniki pesto zblendowałam.

Ciepłą zupę podawałam z pesto, suszonym pomidorem i skórką cytryny.

Kategorie przepisów