Szpinak i granat

Szpinak i granat

Mamy już wiosnę. :-) I apetyt na bezmięsne dania, na przystawki, gdzie pierwsze skrzypce grają warzywa i zioła. Czekamy na pierwsze nowalijki. Wraz z pogodą zawsze zmienia się nasze menu. :-)

Zdjęcie - Szpinak i granat  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szpinak i granat

1/2 kg świeżego szpinaku

1 owoc granatu

1 mała cebula

pęczek bazylii

pęczek natki

150 g orzechów nerkowca

4 ząbki czosnku

papryczka chilli

sól

Szpinak wraz z liśćmi bazylii opłukuję i od razu wrzucam do szerokiego rondla. Duszę. Przekładam na sitko. Po ostudzeniu odciskam nadmiar płynu, siekam.

Orzechy rozdrabniam, natkę wraz z chilli blenduję. Mieszam z pestkami granatu oraz zmiażdżonym czosnkiem roztartym z solą. 

Cebulę drobno siekam.

Łączę ze sobą wszystkie składniki.

Kategorie przepisów