Szpinak i granat
Mamy już wiosnę. :-) I apetyt na bezmięsne dania, na przystawki, gdzie pierwsze skrzypce grają warzywa i zioła. Czekamy na pierwsze nowalijki. Wraz z pogodą zawsze zmienia się nasze menu. :-)
Szpinak i granat
1/2 kg świeżego szpinaku
1 owoc granatu
1 mała cebula
pęczek bazylii
pęczek natki
150 g orzechów nerkowca
4 ząbki czosnku
papryczka chilli
sól
Szpinak wraz z liśćmi bazylii opłukuję i od razu wrzucam do szerokiego rondla. Duszę. Przekładam na sitko. Po ostudzeniu odciskam nadmiar płynu, siekam.
Orzechy rozdrabniam, natkę wraz z chilli blenduję. Mieszam z pestkami granatu oraz zmiażdżonym czosnkiem roztartym z solą.
Cebulę drobno siekam.
Łączę ze sobą wszystkie składniki.