Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku lub inaczej jajka w koszulkach.Idealne na śniadanie.Bez skorupek,które trzeba obierać.
Jajka te można jeść z dowolnymi ulubionymi dodatkami:chrupiącym boczkiem,szynką parmeńską,majonezem,rzeżuchą czy kiełkami...
Wspaniale jest je ułożyć na ciepłych i chrupiących grzankach.Pysznie smakują z sosami np.holenderskim.Do tego szklanka soku z pomarańczy i można zacząć miło dzień.
Rozbiłam jajko i wbiłam je do kubeczka.
W małym garnuszku zagotowałam wodę.Dodałam do niej łyżkę octu winnego.Wlałam delikatnie jajko i obgotowałam je przez około 2-3 minuty.
Łyżką zagarniałam białko do środka.Białko powinno być wokół ścięte, a żółtko ma pozostać półpłynne.
Podawałam na chrupiącej grzance, posypaną rukolą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem,plasterkami rzodkiewek i suszonymi pomidorami.Smacznego!