Niecodzienne serowe drożdżówki
Niesamowicie podziwiam osoby, ze zdolnością żąglowania czasem przy jednoczesnym jego braku. Myślę, że zamiast użalać się nad sobą powinnam zapisać się na jakiś kurs w tym temacie lub chociaż zakupić poradnik z serii „jak zrobić coś z niczego”. Nie omieszkam jak się na taki natknę a w międzyczasie korzystając z chwili proponuję te drożdżówki. Łatwe w przygotowaniu, całkiem zabawne w formowaniu. Polecam. Przepis podpatrzyłam tutaj lekko zmodyfikowałam.
Ilość: ok. 15-18szt
Poziom trudności: 6/10
Czas przygotowania: 40min plus wyrastanie ciasta 2h
SKŁADNIKI:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 50g roztopionego masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 3 łyżeczki suszonych drożdży lub 30g świeżych
Nadzienie:
- 250g twarogu ( zmielonego)
- 220g mielonego twarogu
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 4-5 łyżek kwaśnej śmietany
Glazura:
- 1 jajko
- łyżka wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Ze składników na ciasto wyrabiamy gładkie ciasto, może być mikserem z hakami do ciasta drożdżowego.
2. Tak przygotowane ciasto nakrywamy ściereczką odstawiany na ok. 1h aż podwoi swoją objętość.
3. W między czasie miksujemy składniki na nadzienie.
4. Gotowe ciasto odgazowujemy. Stolnicę smarujemy oliwą lub podsypujemy mąką i wałkujemy na niej ciasto dość cienko na 1-2mm.
5. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty. Ja wybrałam takie o boku 7cm .
6. Każdy kwadrat nacinamy z dwóch stron około 0,5 cm od krawędzi.
7. Na środku układamy łyżkę sera.
8. Zakładamy boczne krawędzie tak aby ser został w otworze utworzonym z rozciętego ciasta.
9. Tak przygotowane drożdżówki układamy na papierze do pieczenia, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30min.
10. Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 220st. Smarujemy drożdżówki glazurą następnie pieczemy je w rozgrzanym piekarniku 20 min.
Smacznego!