Ciecierzyca plus pomarańcze

Ciecierzyca plus pomarańcze

Bardzo lubię ciecierzycę i jej orzechowy smak. Najczęściej używam jej do przygotowania pasty, robionej jak hummus, ale zblendowanej z suszonymi pomidorami i gęstej. Doskonale smakuje też w roli pasztetu albo jako dodatek do sosów, no i oczywiście w sałatkach różnej maści. Dziś występuje w towarzystwie pomarańczy.

Zdjęcie - Ciecierzyca plus pomarańcze  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sałatka z ciecierzycy i pomarańczy

2 puszki ciecierzycy

4 pomarańcze

200 g sera feta

sporo świeżych liści mięty

posiekana natka

sos:

kilka łyżek oleju rydzowego, lnianego itp.

sok z 2 pomarańczy

1 łyżka balsamico

sól morska i świeżo zmielony pieprz

Ciecierzycę łączę z cząstkami dwóch pomarańczy, pokruszoną fetą, ziołami i przyprawami. Mieszam z sosem.

Kategorie przepisów