Wyrób mięso jak na zwykłe mielone. Musi być dosyć zwarte, bo inaczej będzie rozpadało się na grillu. Formuj wałeczki i nabijaj je na patyczki do szaszłyków.
Pomysł na ten tort zaczerpnęłam z Wielkiego Żarcia, autorką jest MONALODZ.Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i można wykonywać wiele kombinacji, można puścić wodze wyobraźni i dowolnie dekorować :)Wykorzystałam swoje przepisy na biszkopt i krem.
Ufff pierwszy przepis po urlopie. Takiego lenia dostałam, że jak tak dalej pójdzie zamknę bloga na cztery spusty i zniknę. Zastanawiam się poważnie, nad dalszym kontynuowaniem moich bazgrołów.
Podsmaż mięso (bez cebuli) na oliwie, wyjmij z patelni, na ten sam tłuszcz wrzuć kurki i podduś. Kiedy kurki puszczą wodę, wrzuć mięso i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Jeśli wody jest zbyt mało, dolej, możesz ewentualnie dodać kostkę rosołową.
Szparagi umyć i ugotować w lekko osolonej i pocukrzonej wodzie. Po ugotowaniu i wystudzeniu, każdy szparag nakładać na plaster szynki i zawijać w rulon. Polać dresingiem, posypać pokrojonym koperkiem. Nadziać na wykałaczkę.
Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na patelni. Dodać 1/5 szklanki wywaru. Z mąki zrobić zasmażkę. Doprawić chrzanem i pieprzem. Dusić chwilkę po czym zaprawić śmietaną.
Mąkę, drożdże, fruktozę i trochę ciepłej wody wymieszaj, zostaw na 10 minut do wyrośnięcia.Następnie dodaj 2 łyżeczki soli, maślankę i wyrób.Płatki owsiane zalej wrzątkiem (tak, aby były przykryte) i ostudź, dodaj do ciasta.
Botwinkę umyj, posiekaj, ugotuj i wystudź. Ogórek pokrój w półplasterki, seler w kawałeczki, rzodkiewka może być na ćwiartki.Posiekaj szczypior, koperek i pietruszkę.
Oj dawno nie było nic tłustego. Jestem na diecie , więc kuchnię omijam szerokim łukiem . Co nie znaczy, że zaprzestałam gotować dla rodziny:) Dzisiaj apetyczne, aromatyczne i tłuste mięcho.
... albo inaczej sernik z niespodzianką :) Przepis zaprezentowała Malta , u której znalazła go Vanilia81 . Kiedy zobaczyłam go parę miesięcy temu na blogu Vanilii81 , od razu mi się spodobał . Szczególnie te pierniczki w środku - bardzo mnie kusiły ;) W końcu zdecydowałam się na wypróbowanie tego przepisu - mówię Wam - rewelacja ! Delikatny , kremowy , ze słodką niespodzianką w środku - bardzo nam wszystkim smakował :)
Żółtka ubić z solą i 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Pół szklanki jogurtu podgrzać i wymieszać z żelatyną. Odstawić do wystudzenia.Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Wsadzić do lodówki na 25 minut.
W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.
... taki rym z okazji Bananowej Kuchni:))) zorganizowanej przez Myszę Klapsiarę.Jak już kiedyś pisałam lubimy jeść słodkie śniadania. Mamy swoje ulubione dania śniadaniowe. W weekendy zwykle naleśniki lub tosty francuskie, a w dni powszednie szybkie tosty z tostera lub chrupki z mlekiem. Te ostatnie upodobało sobie nasze dziecko.