Kaiserschmarrn
Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.
To jest wersja podstawowa:
3 małe jajka albo 2 duże
125 ml mleka
garść rodzynek
100 g mąki pszennej białej
masło do smażenia
25 g cukru
cukier puder do posypania dania
Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.
Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.
Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.
W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".
Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.