Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn to rodzaj omletu, ale w wersji austriacko-cesarskiej.

To jest wersja podstawowa:

3 małe jajka albo 2 duże

125 ml mleka

garść rodzynek

100 g mąki pszennej białej

masło do smażenia

25 g cukru

cukier puder do posypania dania

Rozdzielić żółtka od białek. Żółtka dokładnie wymieszać z mlekiem, mąką i cukrem. Nie może być grudek. Białko ubić na sztywno ze szczypta soli. Białka dodać do masy żółtkowej.

Masę wylać na dużą patelnię, na której uprzednio zostało rozpuszczone masło. Na masie rozsypać równomiernie rodzynki. Smażyć - uważając by się nie przypaliło. Jak zetnie się na tyle by można było placek przewrócić - przewrócić ostrożnie. Podsmażyć jeszcze ze 3 minuty - tak na oko. Następnie dwoma widelcami porwać Kaiserschmarrn na kawałki i te kawałki przerzucić na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść ze smakiem.

Wg mnie do tego bardzo pasują konfitury ze śliwek - właściwie powidła, takie domowe.

W wersjach jeszcze bardziej luksusowych dodaje się siekanych migdałów, rumu, śmietany zamiast mleka i cukru waniliowego zamiast "zwykłego".

Doskonałe danie na śniadanie, podwieczorek albo kolację.

Przepisy z tych kategorii

Jego puchatość omlet
5

Jego puchatość omlet

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Gruszki z chrupiącą kołderką

Gruszki z chrupiącą kołderką

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Babka cafe latte
2

Babka cafe latte

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki z  toffi

Muffinki z toffi

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko

Łatwa szarlotka z malinami

Łatwa szarlotka z malinami

Dzi Dzi
karmelowy

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Ciasto z wiśniami i kruszonką

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Sałatka jajeczna z tuńczykiem

Dzi Dzi
karmelowy

Koktajl z dyni, gruszki i fig
1

Koktajl z dyni, gruszki i fig

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Surówka z pora z kukurydzą
2

Surówka z pora z kukurydzą

Dzi Dzi
karmelowy

Smażone w oliwie papryczki pimientos de padrón

Smażone w oliwie papryczki pim…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Sałatka krewetkowo - jajeczna z  dipem czosnkowo-koperkowym

Sałatka krewetkowo - jajeczna…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Budyń ryżowy. Orzechowo-gruszkowy

Budyń ryżowy. Orzechowo-gruszk…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze