Tort MOTYL

Pomysł na ten tort zaczerpnęłam z Wielkiego Żarcia, autorką jest MONALODZ.

Tort jest bardzo prosty w wykonaniu i można wykonywać wiele kombinacji, można puścić wodze wyobraźni i dowolnie dekorować :)

Wykorzystałam swoje przepisy na biszkopt i krem.

Najpierw pieczemy zwyczajny biszkopt.

Krem:

1 budyń śmietankowy

2 żółtka

0,5 l mleka

kostka masła

tabliczka gorzkiej czekolady

sok malinowy

cukier puder do smaku

 

Żółtka i budyń rozmieszaj w zimnym mleku, zagotuj do zgęstnienia. Garnek nakryj pokrywką, żeby na budyniu nie zrobiła się nieapetyczna "skórka". Zostaw do ostygnięcia.

Przy tym kremie ważne jest, żeby składniki miały tę samą temperaturę - pokojową - inaczej krem się zwarzy. Masło do ubijania trzeba więc wcześniej wyjąć z lodówki.

Najpierw utrzyj masło na biały puch, potem dodawaj po łyżce masy budyniowej.

Krem podziel na 2 części.

Czekoladę roztop na parze, przestudź, zmiksuj z jedną częścią kremu.

Drugą część zmiksuj z sokiem malinowym, dodając cukier puder w ilości, która Ci odpowiada.

Jeżeli krem jest rzadki, przed dekorowaniem tortu włóż go na 10 minut do zamrażarki.

 

Biszkopt przekrój na pół, a potem połówki ułóż "plecami" do siebie:

Połówki przekrój na pół, nasącz, przełóż kremem, następnie nałóż wierzch, dowolnie udekoruj.

Brzuszek motyla zrób z połowy banana, pokropionej sokiem z cytryny.

Czułki motyla zrobiłam z goździków.

Przepisy z tych kategorii

Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich

Korzenne ciastka z amarantusa…

food² food²
Food Square

Chlebek bananowy z żurawiną

Chlebek bananowy z żurawiną

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chutney z pigwy, jabłek i owoców dzikiej róży - Ambition, kuchnia z dbałością

Chutney z pigwy, jabłek i owoc…

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Czerwona soczewica. Przyprawy. Zupa.

Czerwona soczewica. Przyprawy.…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Kapuśniak z chorizo

Kapuśniak z chorizo

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pomysły na własnoręcznie przygotowane prezenty świąteczne

Pomysły na własnoręcznie przyg…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Tort z kremem czekoladowym

Tort z kremem czekoladowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Likier czekoladowo-piernikowy
1

Likier czekoladowo-piernikowy

Kardamonovy Kardamonovy
Kardamonovy

Rolada w ornamenty

Rolada w ornamenty

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Ślimaki z nutellą

Ślimaki z nutellą

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Nutella z kaszy jaglanej
1

Nutella z kaszy jaglanej

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Trufle kokosowe ( rafaello )

Trufle kokosowe ( rafaello )

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo