Żeberka w sosie własnym
Oj dawno nie było nic tłustego. Jestem na diecie , więc kuchnię omijam szerokim łukiem . Co nie znaczy, że zaprzestałam gotować dla rodziny:) Dzisiaj apetyczne, aromatyczne i tłuste mięcho.
Żeberka w sosie własnym
1 kg żeberek wieprzowych
2 cebule
sól,pieprz
2 ząbki czosnku
papryka słodka
2 listki laurowe
przyprawa do wieprzowiny
mąka
olej
Żeberka nafaszerować przyprawami i odstawić do lodówki na 1 godzinę. W tym czasie przesmażyć pokrojoną w plastry cebulę z przetartym czosnkiem.
Żeberka obtoczyć w mące i zapiec z dwóch stron na patelni. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć przesmażoną cebulą i czosnkiem. Wlać tłuszcz,który nam został. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec do miękkości.
i jeszcze jedno ujęcie: