Gulasz z kurkami

Po jajecznicy, coś z kurkami na pyszny obiad.

Składniki dla 2 osób:

500 g mięsa (u mnie była łopatka wieprzowa)

1 kg kurek

4 cebule

śmietana

sól, pieprz, sos sojowy

 

Mięso podziel na kawałki, posól, popieprz. Posiekaj cebulę w piórka i obłóż mięso cebulą, zostaw w lodówce na godzinę - dwie.

Podsmaż mięso (bez cebuli) na oliwie, wyjmij z patelni, na ten sam tłuszcz wrzuć kurki i podduś. Kiedy kurki puszczą wodę, wrzuć mięso i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Jeśli wody jest zbyt mało, dolej, możesz ewentualnie dodać kostkę rosołową.

Gotowy gulasz dopraw - do potraw z grzybami dobry jest sos sojowy.

Odrobinę sosu wymieszaj ze śmietaną i tak przygotowaną śmietanę dolej do sosu.

Potrawa ta pasuje do grubego makaronu lub kaszy i oczywiście do piwa.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy