Gulasz z kurkami
Po jajecznicy, coś z kurkami na pyszny obiad.
Składniki dla 2 osób:
500 g mięsa (u mnie była łopatka wieprzowa)
1 kg kurek
4 cebule
śmietana
sól, pieprz, sos sojowy
Mięso podziel na kawałki, posól, popieprz. Posiekaj cebulę w piórka i obłóż mięso cebulą, zostaw w lodówce na godzinę - dwie.
Podsmaż mięso (bez cebuli) na oliwie, wyjmij z patelni, na ten sam tłuszcz wrzuć kurki i podduś. Kiedy kurki puszczą wodę, wrzuć mięso i duś do momentu, aż mięso będzie miękkie. Jeśli wody jest zbyt mało, dolej, możesz ewentualnie dodać kostkę rosołową.
Gotowy gulasz dopraw - do potraw z grzybami dobry jest sos sojowy.
Odrobinę sosu wymieszaj ze śmietaną i tak przygotowaną śmietanę dolej do sosu.
Potrawa ta pasuje do grubego makaronu lub kaszy i oczywiście do piwa.