Chleb z mąki z pełnego przemiału z płatkami owsianymi

Przepis podany przez wsisiz :)

Składniki:

(ja robiłam z podwójnej ilości i tak też tu napiszę)

1 kg mąki pszennej z pełnego przemiału typ 2000

100 g drożdży

2 płaskie łyżeczki fruktozy

300 ml maślanki o zawartości do 1,5% tłuszczu

szklanka płatków owsianych

sól

ciepła woda

 

Mąkę, drożdże, fruktozę i trochę ciepłej wody wymieszaj, zostaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Następnie dodaj 2 łyżeczki soli, maślankę i wyrób.

Płatki owsiane zalej wrzątkiem (tak, aby były przykryte) i ostudź, dodaj do ciasta.

Można też dodać jakieś zioła.

Porządnie wyrób, odstaw do wyrośnięcia.

Następnie włóż do podłużnej formy i znowu odstaw do wyrośnięcia.

Piecz przez 60 minut w 180 stopniach.

 

Chlebek jest przepyszny, ma twardą, chrupiącą skórkę i miękki środek.

Bomba!

Z podanej ilości składników zrobiłam dwie długie blachy keksówki i jedną krótką, ale uważam, że mogłam zrobić tylko 2 długie, żeby chlebek był odrobinę wyższy.

 

Przepisy z tych kategorii

Chlebek czosnkowy
1

Chlebek czosnkowy

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka

Prosty żytni chleb radzieckiego żołnierza. Styczniowy
4

Prosty żytni chleb radzieckieg…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb świąteczny
2

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb z ziarnem pszenicy
1

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chleb graham na zakwasie pszennym
2

Chleb graham na zakwasie pszen…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Bożonarodzeniowy chleb z orzechami.Słodki czy wytrawny?
4

Bożonarodzeniowy chleb z orzec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami