Chleb z mąki z pełnego przemiału z płatkami owsianymi

Przepis podany przez wsisiz :)

Składniki:

(ja robiłam z podwójnej ilości i tak też tu napiszę)

1 kg mąki pszennej z pełnego przemiału typ 2000

100 g drożdży

2 płaskie łyżeczki fruktozy

300 ml maślanki o zawartości do 1,5% tłuszczu

szklanka płatków owsianych

sól

ciepła woda

 

Mąkę, drożdże, fruktozę i trochę ciepłej wody wymieszaj, zostaw na 10 minut do wyrośnięcia.

Następnie dodaj 2 łyżeczki soli, maślankę i wyrób.

Płatki owsiane zalej wrzątkiem (tak, aby były przykryte) i ostudź, dodaj do ciasta.

Można też dodać jakieś zioła.

Porządnie wyrób, odstaw do wyrośnięcia.

Następnie włóż do podłużnej formy i znowu odstaw do wyrośnięcia.

Piecz przez 60 minut w 180 stopniach.

 

Chlebek jest przepyszny, ma twardą, chrupiącą skórkę i miękki środek.

Bomba!

Z podanej ilości składników zrobiłam dwie długie blachy keksówki i jedną krótką, ale uważam, że mogłam zrobić tylko 2 długie, żeby chlebek był odrobinę wyższy.

 

Kategorie przepisów

Podobne przepisy