Chleb z mąki z pełnego przemiału z płatkami owsianymi
Przepis podany przez wsisiz :)
Składniki:
(ja robiłam z podwójnej ilości i tak też tu napiszę)
1 kg mąki pszennej z pełnego przemiału typ 2000
100 g drożdży
2 płaskie łyżeczki fruktozy
300 ml maślanki o zawartości do 1,5% tłuszczu
szklanka płatków owsianych
sól
ciepła woda
Mąkę, drożdże, fruktozę i trochę ciepłej wody wymieszaj, zostaw na 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie dodaj 2 łyżeczki soli, maślankę i wyrób.
Płatki owsiane zalej wrzątkiem (tak, aby były przykryte) i ostudź, dodaj do ciasta.
Można też dodać jakieś zioła.
Porządnie wyrób, odstaw do wyrośnięcia.
Następnie włóż do podłużnej formy i znowu odstaw do wyrośnięcia.
Piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
Chlebek jest przepyszny, ma twardą, chrupiącą skórkę i miękki środek.
Bomba!
Z podanej ilości składników zrobiłam dwie długie blachy keksówki i jedną krótką, ale uważam, że mogłam zrobić tylko 2 długie, żeby chlebek był odrobinę wyższy.