Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

1 kg buraków

1 cebula

1 marchewka

1 pietruszka

1/4 selera

5 ziarenek ziela angielskiego

3 listki laurowe

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

1 szklanka kwasu buraczanego (lub więcej)

Warzywa obrać, umyć, wrzucić do gara z wodą (około1,5 l). Dołożyć listki laurowe, ziele angielskie i gotować. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przelać przez sito do drugiego garnczka. Wlać szklankę kwasu buraczanego (lub więcej w/g uznania), doprawić solą i pieprzem. Na koniec wrzucić 2 przeciśnięte ząbki czosnku.

Podawać wiadomo.....z uszkami:)))))

W tym roku miał być swojski kwas z buraków. Na razie zrobiłam z koncentratu na potrzeby bloga. Z buraków pewnie podam już po świętach. Przynajmniej na "kiszonkę" jak uda mi się ją wytworzyć. Na dzień dzisiejszy mogę śmiało polecić kwasy buraczane, które są w każdym sklepie.

 

 

 

Zdjęcie - Barszcz czerwony - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Przepisy z tych kategorii

Bigos z młodej kapusty
1

Bigos z młodej kapusty

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Muhammara - pasta z orzechów i papryki
1

Muhammara - pasta z orzechów i…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kefirowe ciasto z truskawkami

Kefirowe ciasto z truskawkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Razowe kruche ciasto z ananasem i rabarbarem

Razowe kruche ciasto z ananase…

Agata Agata
Pensamientos en un plato

Schabowe cygara w młodej kapuście
2

Schabowe cygara w młodej kapuś…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Dżem z truskawek i kwiatu czarnego bzu

Dżem z truskawek i kwiatu czar…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Barszcz czerwony do picia
6

Barszcz czerwony do picia

kasandraa6 kasandraa6
Magia w kuchni

Prosty barszczyk w 100% naturalny
10

Prosty barszczyk w 100% natura…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Barszcz czerwony
10

Barszcz czerwony

Kasia Kasia
Kuchnia na 5

Barszcz czerwony z  krokietem
7

Barszcz czerwony z krokietem

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia