Bardzo zdrowy chlebek bananowy :)
... taki rym z okazji Bananowej Kuchni:))) zorganizowanej przez Myszę Klapsiarę.
Jak już kiedyś pisałam lubimy jeść słodkie śniadania. Mamy swoje ulubione dania śniadaniowe. W weekendy zwykle naleśniki lub tosty francuskie, a w dni powszednie szybkie tosty z tostera lub chrupki z mlekiem. Te ostatnie upodobało sobie nasze dziecko. W swojej ulubionej misce z Kubusiem Puchatkiem i Tygryskiem codziennie przed szkołą chrupie Nesquik, Ciniminis i tym podobne. Nie powiem, żeby to było dla mnie niewygodne;))) Tym bardziej, że niedawno Krzyś opanował trudną sztukę przechylania kartonu z mlekiem ostrożnie i powoli, nie zalewając przy tym całej kuchni. Robi więc sobie śniadanie praktycznie sam:)
Ale jak każda mama cierpię na manię uszczęśliwiania własnego dziecka. Uważam, że czasami mógłby zjeść coś innego co da mu energię, aby z ochotą zacząć codzienne zajęcia i co byłoby zdrowe (z całym szacunkiem dla chrupek śniadaniowych, ale tak do końca to nie jestem do nich przekonana, szczególnie gdy są jedzone 20 razy w miesiącu)
Przeglądając moje książki z przepisami znalazłam chlebek bananowy wypełniony dobrodziejstwami aż po same brzegi. Jest tu mąka razowa, płatki owsiane, zarodki pszenne, rodzynki i oczywiście banany.
Cieszę się, że upiekłam taki chlebek, bo mam poczucie, że jemy coś, co jest prawdziwą bombą witaminowo-błonnikową. Oprócz tego znalazłam sposób, aby Krzyś jadł banany, bo te owoce „w realu” przyprawiają go o gęsią skórkę.
Tak więc przez ostatnie parę dni nasze śnaidania, to pajda chlebka bananowego i szklanka mleka (lub kawy) i do boju!
Mój chlebek wyszedł niski, bo piekłam w zbyt długiej keksówce - miała 30 cm.
Przepis pochodzi z książki „Food For Sport”.
Chleb bananowy
Keksówka 700 gramowa
75 g masła lub margaryny
125 g cukru muscovado
2 jajka
3 banany
25 g rodzynek
150g mąki pszennej razowej
75 g zarodków pszennych
50 g płatków owsianych (dałam błyskawiczne)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzeć masło lub margarynę z cukrem aż masa będzie puszysta. Banany zmiksować i dodać do masła razem z rodzynkami i jajkami. Wymieszać do połączenia się składników.
W drugiej misce wymieszać mąkę, zarodki pszenne, płatki owsiane i proszek do pieczenia. Stopniowo wsypywać mieszankę do masy maślano-bananowej i wymieszać drewnianą łyżką.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto, najlepiej łyżką bo jest dość gęste.
Piekarnik nastawić na 180°C i piec około 45-50 min. Chleb kroić całkowicie wystudzony.