Jakoś w tym roku wyjątkowo nie czuję atmosfery świątecznej więc, żeby stworzyć jej choć namiastkę upiekłam pierniczki. Takie proste, szybkie, nie zdobione bo to moje pierwsze pierniczki w życiu.
Poniżej znajdziecie prosty i fajny przepis na tęczowy sernik na zimno, wygląda naprawdę okazale i bardzo kolorowo. Przepis otrzymałam od mojej przyszłej bratowej, u niej w domu ten sernik robi się od zawsze, zachęcam do wypróbowania!
O ile miłośniczką keksu nie jestem o tyle bakaliowiec na święta musi być. To dodatkowo bardzo wygodne ciasto, bo najlepsze jest kiedy swoje odleży, minimum 3 dni. Więc drodzy czytelnicy do dzieła, piec i jeść właśnie w Święta.
Ostatnio zaroiło się od przepisów na pierniczki. Czuć wyraźnie w powietrzu atmosferę świąt. Ja mam na nią czas dopiero teraz ale to w zupełności wystarczy. Moje pierniczki miękną w 5dni więc w sam raz zdążą na święta.
W wersji oryginalnej z makiem i orzechami włoskimi, ja zrobiłam w dwóch wersjach - dokładnie według oryginału, w drugiej porcji zamiast orzechów włoskich dałam płatki migdałów.
Muszę przyznać, że długo nie mogłam pogodzić się z brakiem zimy, hmmm… tej zimy.Teraz jest jeszcze gorzej, bo zamiast skrzypiącego pod stopami śniegu, za oknem widzę chlapę i depresyjne czarne chmury.Brrr… W takich momentach nie ma to jak kubek ciepłego napoju. A jeśli ze szklanki unosi się dodatkowo aromat cynamonu i cytryny- jestem w siódmym niebie!
Tak jak obiecałam dziś przepis na świąteczny schab ze śliwkami. Można go upiec wcześniej, a w dniu obiadu tylko podgrzać. Do tego sos na bazie białego wina i pieczone ziemniaki lub kopytka. W święta ja wybieram wersję z kopytkami, bo je też można zrobić wcześniej.
Kiedyś już piekłam szafranowe bułeczki , które to tradycyjnie wypieka się w Szwecji z okazji dnia św. Łucji. Zawsze jednak kusił mnie ten przepis z dodatkiem serka , bo jeszcze nigdy nie dodawałam sera do ciasta drożdżowego (chyba , że jako nadzienie ;-) I wiecie co ? To świetny pomysł !
Najlepsze ciasteczka czekoladowe pod Słońcem. :) Nie ma co się tutaj rozpisywać na temat ich walorów za bardzo. Bardzo proste w przygotowaniu, smaczne i ładne.
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na galat (galaretkę, galantynę) z kurczaka według receptury mojej mamy. Galaretka jest lekkostrawna, smaczna no i super się prezentuje. Nadaje się na każdego rodzaju imprezki i nie tylko, zachęcam do wypróbowania.
Miałam przeczucie, że ta sałatka może być pyszna i nie pomyliłam się. Nieco mdły brokuł w towarzystwie ostrej cebuli, chrupiącego słonecznika smakuje wspaniale ale to sos majonezowy z dodatkiem miodu nadaje tej sałatce niezwykłego smaku.
Ciasto to składa się z trzech warstw ciasta kruchego zapieczonego albo z masą miodowo - sezamową, miodowo - orzechową lub z powidłami i pianą kokosową. Całość przełożona jest kremem maślano - kokosowo -budyniową. "Sezam" jest naprawdę przepyszny i wspaniale wygląda!